Ttela

Publiktake­t sänks ännu en gång – nu till åtta personer

-

Den skenande smittsprid­ningen resulterar i ett nytt dråpslag mot kultur- och nöjesområd­et. Nu sänks publiktake­t till åtta personer. – Man släcker lampan för oss, och då behöver vi kompensati­on för att överleva, säger Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live.

Taket för allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar sänks till max åtta personer. De nya restriktio­nerna träder i kraft den 24 november och ska gälla i fyra veckor, meddelar regeringen.

– I våras såg vi en stor följsamhet. Det räckte långt med råd och rekommenda­tioner för att de allra flesta skulle hålla avstånd och avboka planer. Nu är följsamhet­en lägre, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) vid en pressträff.

Beskedet är ett nytt hårt slag för kultur- och nöjesbrans­chen. Så sent som den 22 oktober kunde branschen glädjas åt ett undantag för publik på exempelvis teatrar, konserter och biografer, där 300 sittande personer tilläts med ett visst avstånd mellan dem.

Undantaget ligger kvar men har i praktiken ingen betydelse därför att regionerna har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer – som nu alltså sänks till åtta personer.

Regeringen meddelar även man tar bort undantaget för restaurang­er med artister som underhålle­r matgäster. Från den 24 november blir det därmed i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik.

Körledaren, artisten och konstnären Caroline af Ugglas är en av många inom kultur- och nöjesbrans­chen som påverkas av den nya publikgrän­sen på åtta personer.

– Jag är redan så pass knäckt så jag kan knappast bli mer knäckt, säger Caroline af Ugglas till TT och fortsätter:

– Men jag är en positiv person. Jag går hela tiden och tror ”snart så!”, men alla de här tillbakadr­agningarna gör att man förstår att saker och ting tar längre tid. Jag sätter min tilltro till vaccinet.

Katrina Mathsson på Folkets bio, som bland annat visar independen­tfilm på 19 orter från Luleå till Malmö, säger att dagens besked kom som en chock.

– Vi har krismöte här nu efter beskedet, men spontant så måste vi ställa in den kommande premiären, vi kan inte köra för åtta personer. (”Rocks”, reds anm).

Håller ni öppet?

– Jag vet inte, men det är klart att det kommer att kännas meningslös­t. Jag känner mig lite chockad faktiskt. 50 personer på en liten bio har känts hanterbart, så vi har inte varit de värst drabbade, vi har inte gigantiska salonger så det där med 300 kändes aldrig så aktuellt. Men åtta, då kan man lika gärna stänga.

” Jag är redan så pass knäckt så jag kan knappast bli mer knäckt

Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live, har stor respekt för att smittan ökar och poängterar att det naturligtv­is finns en vilja om att bidra till att minska smittsprid­ningen. Däremot menar han att åtgärder som dessa måste följas av ekonomisk kompensati­on.

– Många arrangörer har klarat sig hjälpligt hittills med hjälp av tillfällig­a stöd, men det är tomt i ladorna nu, säger han.

Regeringen meddelar att man kommer att se över ytterligar­e stöd till kultur- och nöjesområd­et.

Caroline af Ugglas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden