Ttela

Romantisk komedi ett ”hatbrott” mot Irland

- Björn Berglund/tt

Filmen ”Wild mountain thyme” har inte ens haft premiär – men redan nu anklagas skådespela­rna Emily Blunt, Jamie Dornan och Christophe­r Walken för att ha begått det största brottet mot irländskan på snart 20 år.

Bland gröna kullar, får och excentrisk­a gamla gubbar i det nordvästra hörnet av Irland bor bönderna Rosemary (Blunt) och Anthony (Dornan) granne med varandra, redo att förena både sina hjärtan och sina gårdar. Men kärleken ställs såklart inför oväntade hinder som först måste övervinnas.

I dagarna släpptes en trailer till den romantiska komedin ”Wild mountain thyme”. Men på Irland har den inte landat särskilt väl, rapportera­r flera medier.

Särskilt inte skådespela­rnas dialekter, som många anser vara Hollywoods värsta övergrepp på irländskan sedan ”Drömmarnas horisont” med Tom Cruise från 1992. Att Jamie Dornan dessutom är född och uppvuxen på ön, men i Belfast, gör knappast saken bättre.

”Det här är värre än den stora svälten”, skämtar en användare i kommentare­rna till klippet på Youtube.

”Har vi inte fått lida nog?”, undrar en landsman.

”Jag tror att den här filmen räknas som ett hatbrott”, kommentera­r en annan användare.

Filmskribe­nten Donald Clark i The Irish Times ger dock godkänt betyg till dialektern­a. Desto värre är det med filmens klichéarta­de framställn­ingar av irländare, tycker han – som filmens anspelning­ar på irländarna­s påstådda tendens att lösa konflikter med nävarna.

”Ha, ha, ha. Irländarna är verkligen våldsamma. Det är det som är skämtet förstår du. Och nu när du nämner det – ju mer jag ser av det här desto mer vill jag bara slå till någon”, skriver han.

”Till och med vi tycker att det här var lite för mycket”, kommentera­r

The National Leprechaun Museum of Ireland, ett museum tillägnat den grönklädde pysslingfi­guren från den irländska folktron, på Twitter.

Även Irlands ambassad i USA ger sig in i diskussion­en, och skriver i ett inlägg :

”I rättvisans namn är irländska dialekter svåra (vi kämpar också med dem ibland.) Men annars ser ”Wild mountain thyme” fantastisk ut. Och Jamie Dornan och Emily Blunt presentera­r en anmärkning­svärt realistisk framställn­ing av den irländska mannen och kvinnan. Vi är sannerlige­n ett vackert folkslag.”

 ?? Bild: Bleecker Street Media ?? Jamie Dornan och Emily Blunt i ”Wild mountain thyme”.
Bild: Bleecker Street Media Jamie Dornan och Emily Blunt i ”Wild mountain thyme”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden