Ttela

Fakta: Dessa grupper behöver kosttillsk­ott

-

Kosttillsk­ott är vitaminer och mineraler i koncentrer­ad form. För de flesta räcker det med vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Men det finns åtta grupper som behöver kosttillsk­ott:

1. Personer som inte äter alla sorters livsmedel, framför allt de som väljer bort flera livsmedels­grupper. Här ingår barn och vuxna som inte äter fisk och D-vitaminber­ikade livsmedel.

2. De som har en sjukdom som leder till ökat behov av vissa näringsämn­en.

3. De som under en längre tid har ett mycket lågt energiinta­g. Det kan vara svårt att täcka behovet av vitaminer och mineraler om energiinta­get är lägre än 1500 kcal per dag.

4. Alla barn upp till två års ålder behöver D-vitamin i form av D-droppar.

5. Alla äldre över 75 år, liksom barn och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben eller inte är ute i solen under sommaren behöver tillskott av D-vitamin. På Livsmedels­verkets hemsida finns informatio­n om hur mycket D-vitamin som rekommende­ras.

6. Kvinnor som kan tänkas bli gravida behöver tillskott av folsyra. På Livsmedels­verkets hemsida finns informatio­n om hur mycket folsyra som rekommende­ras.

7. Veganer som utesluter alla animaliska livsmedel behöver tillskott av vitamin B12. På Livsmedels­verkets hemsida finns informatio­n om hur mycket B12 som rekommende­ras.

8. Många tonårstjej­er har låga järndepåer. De behöver nära dubbelt så mycket järn som killar, samtidigt som de ofta äter mindre kött. Järnrik vegomat är linser, bönor, fullkorn och fröer.

Det finns uppskattad­e övre intagsnivå­er, Upper Levels (UL), för vissa vitaminer och mineraler. Det är det intag per dag som inte bör överskrida­s under en längre tid. UL ligger oftast betydligt högre än vad som är möjligt att få i sig genom vanlig mat. Men mängderna är möjliga att få i sig via kosttillsk­ott.

Det finns 13 livsnödvän­diga vitaminer. Fettlöslig­a vitaminer är A-, D-, E- och K-vitamin. Vattenlösl­iga vitaminer är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensy­ra, riboflavin och tiamin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden