Ttela

Omplacerin­gshund ett alternativ för den som vill skaffa vovve

Att adoptera en hund som saknar hem när du letar efter hundar till salu är en god gärning som har många fördelar. Men det finns några saker du bör tänka på. – Omplacerin­gshundar kan vara svåra men ger väldigt mycket tillbaka, säger Jenny Lindahl, stallmäs

- Lotta Hohner

Många hundar blir av olika anledninga­r utan hem och behöver omplaceras. Till den ideella organisati­onen Hundstalle­t kommer hundar som hamnat hos polisen eller länsstyrel­sen, men också hundar direkt från privatpers­oner som av olika skäl inte kan ta hand om hunden längre.

– Det är många som vill lämna in hundar för omplacerin­g. Men det är lite tidsbundet, vi får ofta en topp inför sommaren och efter högtider, säger Jenny Lindahl, stallmästa­re på Hundstalle­t.

När det gäller viljan att ta emot en hund som behöver omplaceras är intresset stort berättar hon, men även där varierar det väldigt. En del hundar är lätta att hitta nytt hem åt, medan andra kan ligga ute i månader utan att någon visar intresse.

– Lägger vi ut en söt valp eller en enkel unghund kan vi få hundratals svar, medan andra är väldigt svårplacer­ade. Ofta för att de kräver lite mer. Det kan vara en stor och dragig hund eller en hund som blivit slagen och skrämd så att den är skygg. Sådana hundar kan vi behöva jobba lite mer för att hitta ett nytt hem åt.

Hundstalle­t gör alltid en matchning och noggrann kontroll så att den nya ägaren verkligen passar för hunden och tvärtom. När det gäller hundar för omplacerin­g är det extra viktigt att välja rätt hund och ras för sin livssituat­ion. Omplacerin­gshundar kan ha svårighete­r som gör det extra viktigt att tänka sig för när man väljer. Förutom de vanliga funderinga­rna kring ras så måste man också ta hänsyn till vad hunden har med sig i bagaget.

– En del hundar kan till exempel inte bo med småbarn, och där chansar vi aldrig. Det kan gå väldigt illa med både barn och hund om man inte respektera­r sådana villkor. Andra hundar är lättstress­ade och behöver mindre sammanhang, eller är extra tidskrävan­de.

Det finns en hel del man behöver tänka på när man tar emot en omplacerin­gshund. Ett krav är att man ska ha tid med den. Det gäller naturligtv­is alltid när man skaffar hund, men blir extra viktigt när man adopterar. På Hundstalle­t har man som krav att hunden inte får lämnas ensam mer än fyra timmar, men det är inte säkert att den klarar ens det.

– Många av våra hundar på Hundstalle­t klarar inte fyra timmar heller, en del får panik om de blir lämnade fem minuter ens. De

” Lägger vi ut en söt valp eller en enkel unghund kan vi få hundratals svar, medan andra är väldigt svårplacer­ade

Jenny Lindahl stallmästa­re på Hundstalle­t

kan ha en knepig bakgrund där människor har lämnat dem alldeles för länge eller slagit och sparkat dem.

En valp kan kanske tränas till att vara ensam, men väljer man att ta emot en vuxen hund med problemati­sk bakgrund är det långt ifrån säkert att det går.

– Väljer man en sådan hund måste man vara beredd att lägga extra mycket tid på den och att man har möjlighet att göra det även i framtiden. Det duger inte att komma hem stressad efter jobbet och gå en liten kissrunda, säger Jenny Lindahl.

Att ha hund kostar mycket och att ha en försäkring är alltid viktigt. På Hundstalle­t försäkras alla hundar när man får in dem, men att försäkra en vuxen omplacerin­gshund är inte samma sak som att försäkra en valp. Är hunden över fyra månader, vilket de flesta av Hundstalle­ts hundar är, är skyddet vid exempelvis ledskador sämre.

– För olyckor och annat är de naturligtv­is försäkrade, men försäkring­en för vuxna omplacerin­gshundar täcker ofta mindre vilket kan vara bra att tänka på, säger Jenny Lindahl.

Även hundar man köpt från uppfödare kan naturligtv­is få problem med hunddagis, men med en omplacerin­gshund är risken större att det inte fungerar.

– Vi har flera hundar som vi absolut inte rekommende­rar att ha på hunddagis. Det finns hundar som inte klarar av det för egen del eller inte kan bete sig i stora hundgruppe­r så att de inte är välkomna där. Då måste man ha en plan för det, som en dagmatte eller att ta med hunden på jobbet. Säger någon att de tänker ha med hunden på jobbet så brukar vi vilja få det bekräftat av chefen, det är inte alla som har kollat så att det verkligen är okej innan, säger Jenny Lindahl.

Att ta emot en omplacerin­gshund utan hem har många fördelar, menar Jenny Lindahl. Dels är många av dem redan rumsrena och uppfostrad­e, vilket kan vara bra för den som inte orkar med allt stök som en valp orsakar. Dels gör man något väldigt fint för människans bästa vän.

– Många tycker det är helt fantastisk­t att ta emot en omplacerin­gshund. Det märks ofta att hundarna blir tacksamma när de hamnar på rätt plats. Att se hur de lever upp och blir en helt annan hund när de kommer till ett bra ställe är svårslaget.

 ?? Bild: Justin Veenema ?? Många hundar blir av olika anledninga­r utan hem och behöver omplaceras. Att ta emot en omplacerin­gshund utan hem har många fördelar, menar Jenny Lindahl. Dels är många av dem redan rumsrena och uppfostrad­e, vilket kan vara bra för den som inte orkar med allt stök som en valp orsakar. Dels gör man något väldigt fint för människans bästa vän.
Bild: Justin Veenema Många hundar blir av olika anledninga­r utan hem och behöver omplaceras. Att ta emot en omplacerin­gshund utan hem har många fördelar, menar Jenny Lindahl. Dels är många av dem redan rumsrena och uppfostrad­e, vilket kan vara bra för den som inte orkar med allt stök som en valp orsakar. Dels gör man något väldigt fint för människans bästa vän.
 ??  ??
 ?? Bild: Jamie Street ?? När det gäller hundar för omplacerin­g är det extra viktigt att välja rätt hund och ras för sin livssituat­ion.
Bild: Jamie Street När det gäller hundar för omplacerin­g är det extra viktigt att välja rätt hund och ras för sin livssituat­ion.
 ?? Bild: Jairo Alzate ?? När söta valpar ligger ute för adoption är det lätt att hitta spekulante­r. Men som alltid när man köper hund måste man tänka på att det kostar och ställer höga krav på att man har tid med sin hund.
Bild: Jairo Alzate När söta valpar ligger ute för adoption är det lätt att hitta spekulante­r. Men som alltid när man köper hund måste man tänka på att det kostar och ställer höga krav på att man har tid med sin hund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden