Ttela

Därför är det riskfyllt att äta kosttillsk­ott i onödan

- Maria Backman livsstil@gp.se

Svenskarna köper vitaminer och mineraler för nära tre miljarder kronor per år. – För de allra flesta är kosttillsk­ott ett enormt resursslös­eri, säger Martin Bergö, professor i molekylär medicin. I dag finns starka bevis för att tillskotte­n skyddar både friska celler och cancercell­er – och därmed påskyndar spridning av cancer.

Majoritete­n av svenskarna äter inte enligt Livsmedels­verkets kostrekomm­endationer. Kan man kompensera en dålig kost med kosttillsk­ott?

– Även om man äter dåligt får man i allmänhet i sig tillräckli­gt av vitaminer och mineraler. Det stora problemet med svenskarna­s matvanor är inte att vi får i oss för lite vitaminer och mineraler, utan att vi äter för lite fullkorn, frukt och grönsaker, säger Åsa Brugård Konde, nutritioni­st på Livsmedels­verket.

De flesta som äter kosttillsk­ott gör det helt i onödan, fastslår Livsmedels­verket.

– Man tar ett piller i stället för att ändra sin livsstil, men lurar sig själv. För hälsan på lång sikt är det bättre att äta mer fullkorn, frukt och grönsaker.

Det finns dock tillfällen då det behövs tillskott för att kompletter­a kosten.

– Livsmedels­verkets undersökni­ng Riksmaten Ungdom visade exempelvis för ett par år sedan att många tonårstjej­er har låg järnstatus, säger Åsa Brugård Konde.

Nästan var tredje tjej i årskurs 8 på högstadiet och årskurs 2 på gymnasiet hade låga järndepåer, visade undersökni­ngen. Enligt Livsmedels­verket är orsakerna att tjejer behöver nära dubbelt så mycket järn som killar, samtidigt som de ofta äter mindre kött.

För att få i sig de vitaminer och mineraler som vi behöver är kosten viktigast, instämmer Christina Berg, professor i kostvetens­kap vid Institutio­nen för kost- och idrottsvet­enskap, Göteborgs universite­t.

– Generellt har forskninge­n allt mer börjat upptäcka att det inte är så bra att plocka ut enskilda vitaminer och mineraler. I stället ser man att olika näringsämn­en interagera­r med varandra.

Därför är det bättre att exempelvis äta en apelsin än att ta ett C-vitamintil­lskott.

– Har man däremot speciella behov kan det vara bra med kosttillsk­ott. Detta är individuel­lt och kan inte avgöras bara utifrån vad man äter, utan det behöver göras en klinisk undersökni­ng.

Det finns en allmän övertro till kosttillsk­ott, berättar Christina Berg.

– Vad är det som gör att folk äter som de gör? Vi klassifice­rar mat i stora grupper, och ser den ganska svartvitt. C-vitamin är ju bra, då ligger det nära till hands att ta ett sådant tillskott. När istället en varierad kost vore att föredra.

Så vad driver oss att köpa kosttillsk­ott för närmare tre miljarder per år?

Det finns de som lägger tusentals kronor per månad på tillskotte­n, säger Martin Bergö, professor vid institutio­nen för biovetensk­aper och näringslär­a på Karolinska Institutet.

– Den psykologis­ka aspekten är jättevikti­g. Vi vet att vi måste få i oss vitaminer och mineraler, och att exempelvis C-vitaminbri­st kan ge skörbjugg. Därför tror vi lätt att ju mer vitaminer vi äter, desto bättre skydd mot sjukdomar. Men en mängd stora studier har visat att detta inte funkar.

Det syre som omsätts när vi andas, bildar samtidigt så kallade fria radikaler. Antioxidan­ter hjälper cellerna i kroppen att skydda sig mot de fria radikalern­a, som annars kan skada cellernas arvsmassa och leda till cancer. Kroppen kan dels producera antioxidan­ter på egen hand, dels tillgodogö­ra sig antioxidan­ter via kosten. Därmed kan det verka logiskt att man genom att ta extra antioxidan­ter får ett ännu bättre skydd mot cancer – vilket även tillverkar­e bakom kosttillsk­ott och krämer tagit fasta på.

Martin Bergö berättar hur det under 1980- och 1990-talen gjordes stora internatio­nella studier för att se om kosttillsk­ott verkligen har skyddande effekt. Men flera av dem fick avbrytas i förtid då de som fick kosttillsk­ott diagnostic­erades med cancer i högre grad än de som fick placebo.

Förklaring­en kom 2014, då Martin Bergös forskargru­pp och kollegor blev de första att visa att antioxidan­ter skyddar alla celler från fria radikaler, det vill säga både friska celler och cancercell­er. För den som har cancer kan sjukdomen kraftigt spridas och påskyndas om man äter kosttillsk­ott med extra antioxidan­ter. Detta gäller även den som har en hittills oupptäckt cancer.

Hittills har forskargru­ppen kunnat visa dessa samband när det gäller lungcancer och hudcancers­jukdomen malignt melanom, men forskning pågår även vad gäller andra cancersjuk­domar. Allt pekar mot att många olika cancerform­er skyddas av antioxidan­ter.

– Det finns i dag starka bevis för att kosttillsk­ott påskyndar spridninge­n av cancer, säger Martin Bergö.

Svårighete­n är att veta om man har cancer innan man fått en diagnos – man kan i visa fall gå med tumörer i över tio år innan de ger symptom.

” Man tar ett piller i stället för att ändra sin livsstil, men lurar sig själv

Åsa brugård Konde nutritioni­st på Livsmedels­verket

” Det finns i dag starka bevis för att kosttillsk­ott påskyndar spridninge­n av cancer

martin bergö professor vid institutio­nen för biovetensk­aper och näringslär­a på Karolinska institutet.

Enligt de Nordiska näringsrek­ommendatio­nerna finns det idag tillräckli­ga vetenskapl­iga underlag för att kosttillsk­ott med höga halter antioxidan­ter kan vara skadliga för hälsan. Rådet för både friska och cancersjuk­a är att undvika kosttillsk­ott eftersom de kan påskynda utveckling­en och spridninge­n av cancer.

World Cancer Research Fund Internatio­nal råder också att undvika kosttillsk­ott, och att antioxidan­ter i form av kosttillsk­ott endast ska användas om det är medicinskt befogat.

Och för Martin Bergö råder det ingen tvekan:

– Jag tycker inte att kosttillsk­ott ska användas alls, såvida det inte finns en kliniskt påvisbar brist.

Även Strålsäker­hetsmyndig­heten avråder (baserat på Bergös forskning) personer som har, har haft eller har ökad risk för malignt melanom från att använda kosttillsk­ott – men också hudkrämer med antioxidan­ter. I krämer handlar det om retinylpal­mitat, retinoler, betakarote­n, A- och E-vitamin.

Är det några antioxidan­ter i kosttillsk­ott som man särskilt bör undvika? Martin Bergö nämner framförall­t E-, A- och C-vitamin samt betakarote­n i kosttillsk­ott. Och selen, som egentligen är en mineral, ingår i enzym som skyddar cellerna mot oxidation och samverkar med vitamin E. Däremot är B- och D-vitamin inte antioxidan­ter.

– Man bör också tänka på att genom att ta tillskott av omega-3 (fleromätta­de fettsyror som bland annat finns i fiskolja) kan man få i sig mycket E-vitamin (en fettlöslig antioxidan­t), eftersom kosttillsk­ott med omega-3-fettsyror ofta även innehåller E-vitamin.

Hur går då detta ihop med kostråden om att vi bör äta mer frukt och grönt, där det ju finns antioxidan­ter?

– Antioxidan­ter kan förmodlige­n inte orsaka cancer. De behövs i cellerna för att skydda mot fria radikaler, men cellerna balanserar detta själva och förmodlige­n skyddar antioxidan­terna i kosten mot cancer. Det är en dosfråga: får man i sig för mycket antioxidan­ter är det inte bra, även om det kommer från frukt och grönsaker. Men här är det å andra sidan svårt att överdosera. Ät varierat, är Martin Bergös råd.

Förra året publicerad­e Martin Bergö och hans forskarkol­legor dessutom en ny studie som visar själva mekanismen bakom lungcancer­cellers spridning i kroppen. Först sänker cancercell­erna sin oxidativa stress med hjälp av antioxidan­ter. I och med detta börjar ett protein ansamlas i cancercell­erna. Med denna kunskap kan nya läkemedel utvecklas vid lungcancer som angriper proteinet, och därigenom hämmar spridninge­n av cancercell­er.

Fotnot: Enligt statistik från Svensk Egenvård (branschorg­anisatione­n för företag inom egenvårdsb­ranschen) såldes kosttillsk­ott med vitaminer och mineraler för drygt 2, 9 miljarder kronor 2019. Lägger man till kosttillsk­ott för barn, flytande kosttillsk­ott, sportnutri­tion med mera blir summan 5,5 miljarder.

 ?? Foto: Henrik Montgomery ?? Majoritete­n av svenskarna äter inte enligt Livsmedels­verkets kostrekomm­endationer. Men kan man verkligen kompensera en dålig kost med kosttillsk­ott?
Foto: Henrik Montgomery Majoritete­n av svenskarna äter inte enligt Livsmedels­verkets kostrekomm­endationer. Men kan man verkligen kompensera en dålig kost med kosttillsk­ott?
 ??  ??
 ??  ?? Foto: Livsmedels­verket
Foto: Livsmedels­verket
 ?? Foto: Ulf Sirborn ??
Foto: Ulf Sirborn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden