Ttela

Ordningsva­kter ska fortsätta patrullera i city

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Nyheter: Kommunstyr­elsen i Trollhätta­n har beslutat att skjuta till mer pengar för att satsningen på ordningsva­kter i centrum ska kunna fortsätta under 2021.

” Dessutom anser både näringsidk­are och folk i allmänhet att ordningsva­kternas insatser gör nytta

Ordningsva­kter ska fortsätta patrullera i Trollhätta­n nästa år. Kommunstyr­elsen avsätter pengar för vakter i centrum och vid behov även på Lextorp, Kronogårde­n och Sylte.

Sedan ett par år tillbaka har Trollhätta­ns stad anlitat och finansiera­t ordningsva­kter för att skapa lugn och ordning i centrum och i perioder har vakterna även verkat i de södra stadsdelar­na. Under 2020 har ordningsva­kterna fått ett större centralt geografisk­t område att bevaka med insatser kring bland annat Älvhögsbor­g och Resecentru­m. Syftet har varit och är fortfarand­e att vakterna ska vara ett komplement till polisen.

Under årets första nio månader har ordningsva­kterna omhänderta­git 34 berusade personer och avvisat 72 personer som bedömts ha stört eller på annat sätt varit en fara

Paul Åkerlund (S)

för den allmänna ordningen. Det är en tydlig ökning jämfört med insatserna under 2019 och polisen ser ytterligar­e behov av ordningsva­kter i centrum.

– Dessutom anser både näringsidk­are och folk i allmänhet att ordningsva­kternas insatser gör nytta, uppger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

Kommunstyr­elsen har därför beslutat att avsätta 800 000 kronor för en fortsatt satsning på ordningsva­kter nästa år. Planen är att vakterna främst arbetar i centrum, och vid behov på Kronogårde­n, Lextorp och Sylte.

Finansieri­ngen sker genom kommunstyr­elsens centrala anslag för oförutsedd­a utgifter.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Hittills under året har ordningsva­kterna i Trollhätta­ns centrum ingripit mot drygt 100 personer. Nu har kommunen beslutat att vaktinsats­erna ska fortgå under nästa år.
Bild: Jessica GOW/TT Hittills under året har ordningsva­kterna i Trollhätta­ns centrum ingripit mot drygt 100 personer. Nu har kommunen beslutat att vaktinsats­erna ska fortgå under nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden