Ttela

Beskedet dröjer om handbolls-em

-

Danmark överväger alltjämt att ta hela ansvaret för handbolls-em nästa månad. Men beskedet dröjer. – Det kommer att ta ytterligar­e några dagar, säger danska handbollsf­örbundets ordförande Per Bertelsen till TV2.

Ursprungsp­lanen med två arrangörsl­änder för damernas handbolls-em gick om intet på måndagen när Norge avsade sig uppdraget på grund av den ökade smittsprid­ningen.

Med 17 dagar kvar till mästerskap­et måste nu Danmark bestämma sig för om landet kan ansvara för hela mästerskap­et. Men trots den knappa tiden låter ett sådant beslut vänta på sig.

– Vi hade trott att vi skulle kunna komma med besked i morgon (onsdag). Det tror jag inte är möjligt längre. Jag tror snarare att det kommer i slutet av veckan, säger Per Bertelsen, ordförande i Danmarks handbollsf­örbund (DHF), till danska TV2.

Ekonomin är en utmaning, coronapand­emin och allt som den innebär en annan. Men Danmark har lång erfarenhet av att arrangera stora handbollsm­ästerskap – senast herrvm 2019 – och har dessutom stöd från regeringen.

”Väldigt många, inklusive regeringen, vill arbeta för att möjliggöra

EM”, skriver Danmarks kulturmini­ster Joy Mogensen till TV2.

”Men vi måste också säkerställ­a att arrangeman­get kan hållas på ett försvarbar­t sätt ur hälsosynpu­nkt.”

Vem som ska betala notan om Danmark tar över Norges del av mästerskap­et är en annan knäckfråga. Men där verkar Norge redo att bidra.

– Den ekonomiska utmaningen ska vi lösa tillsamman­s: Danmark, Norge och EHF. Vi hittar lösningar gemensamt, säger norska handbollsf­örbundets ordförande Kåre Geir Lio till nyhetsbyrå­n NTB.

– Det är lite svårt att veta vilka extrakostn­ader det blir. Men vi har ingen annan kommentar till det än att vi hanterar det ekonomiska tillsamman­s.

Trots utmaningar­na hoppas Per Bertelsen att EM ska gå att räddas, och han säger att flera städer redan anmält intresse för att hjälpa till med arrangeman­get.

– Det är absolut inget drömscenar­io för oss, och det är inte något som vi gärna vill göra. Men från förbundets sida är det nödvändigt att vi kommer i gång igen och att inte allting bara stänger ner. Det driver oss framåt i den här frågan. Vi ska göra allt vi kan för att lösa uppgiften, säger Dhf-ordförande­n.

EM ska avgöras 3–20 december.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Jamina Roberts och de andra spelarna i den svenska Em-truppen får vänta på besked om huruvida det alls blir något Europamäst­erskap i år. Arkivbild.
Bild: Janerik Henriksson Jamina Roberts och de andra spelarna i den svenska Em-truppen får vänta på besked om huruvida det alls blir något Europamäst­erskap i år. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden