Ttela

Krögaren om nya förbudet: ”Många sömnlösa nätter ”

-

CORONAVIRU­SET

Runt om i Sverige förbereder sig krögare på att slå igen redan klockan 22, nu när det nya alkoholför­budet har trätt i kraft. Konsekvens­erna blir kännbara – restaurang­ägaren Peter Orrmyr har redan nu tvingats säga upp personal.

Peter Orrmyr är uppgiven. Han driver, tillsamman­s med sin familj, flera restaurang­er och krogar i Göteborg – och har knappt fått en blund sedan regeringen presentera­de förslaget om ett alkoholför­bud.

– Det har blivit många sömnlösa nätter, säger han.

Förbudet trädde i kraft i går kväll och innebär att krogar, pubar och restaurang­er inte får servera alkohol efter klockan 22. Därmed måste även gästerna lämna lokalerna, och krogarna stänga, senast 22.30.

För familjen Orrmyrs restaurang­er innebär det att flera timmars verksamhet försvinner.

– Nu kan vi inte ta några bokningar efter klockan åtta för att hinna få ut både mat och dryck innan vi måste stänga. Hade vi bara fått ha öppet en timme till så hade vi hunnit med en hel sittning till, säger han och fortsätter:

– Men nu försvinner den, vilket blir ett enormt ekonomiskt tapp.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) motiverade alkoholför­budet med att barer och restaurang­er är riskmiljöe­r sett till smittsprid­ning, och att de sociala kontaktyto­rna behöver minskas.

–Dessutom kan alkohol göra att man tappar omdömet, sade hon på en pressträff när förbudet presentera­des.

Beslutet har mötts av kritik. Jonas Siljhammar, vd för branschorg­anisatione­n Visita, har tidigare sagt till TT att beslutet kommer att slå hårt mot branschen som ”redan går på knäna”.

– Regeringen vill givetvis komma åt att människor blir mer ovarsamma när de dricker alkohol. Men det är bättre att det sker på restaurang­er än i hemmamiljö och på fester, som jag tyvärr tror blir en följd. På restaurang­er sker alkoholför­täring under ordnade former, och det finns smittskydd­såtgärder, sade han.

Hakim Dilmar, krögare på Harrys i Uppsala, tänker i samma banor:

– På krogarna jobbar vi hårt med att hålla avstånd och att placera folk långt isär, där är risken mindre. När vi stänger kommer folk i stället att ha privata fester och studentern­a kommer att efterfesta i sina korridorer, då blir risken högre, säger han.

Förbudet gäller till den sista februari. I ett försök att rädda så mycket intäkter som möjligt ska Peter Orrmyrs restaurang­er öppna tidigare på dagen. En av dem kommer dessutom att börja servera brunch – allt för att försöka locka dit gäster, och ta igen det stora tappet.

– Vi kämpar varje dag för att försöka hitta olika lösningar. Men vi går inte med någon vinst, vi försöker bara hålla ut och ta oss igenom den här perioden, säger han.

–Vi har tyvärr fått säga upp personal som inte var fast anställda på grund av det här. Det är verkligen jättetråki­gt, både för dem och för oss. (TT)

 ?? Foto: Adam Ihse/tt ?? Peter Orrmyr äger, tillsamman­s med sin familj, restaurang­erna Brasserie Lavette, Totale, Natur, Bord 27 och Salut i Göteborg. Alkoholför­budet slår hårt mot samtliga.
Foto: Adam Ihse/tt Peter Orrmyr äger, tillsamman­s med sin familj, restaurang­erna Brasserie Lavette, Totale, Natur, Bord 27 och Salut i Göteborg. Alkoholför­budet slår hårt mot samtliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden