Ttela

Dalslandsf­örening firar 100-årsjubileu­m

Håfreström­s IF i Åsensbruk har passerat 100 år, och vanligtvis brukar hundraårin­gar firas med pompa och ståt. Högtidsdag­en passerade dock relativt obemärkt och man kommer istället att fira när pandemin är över.

- Bertil Karlsson

Håfreström­s IF bildades 1921 i Åsensbruk, men pompa och ståt blev det inte när föreningen nu fyllde 100 år. Firandet får HIF vänta med tills pandemin är över.

Föreningen bildades i Håfreström­s förenings- och idrottsgår­d i Åsensbruk den 10 april 1921, och till ordförande i den första styrelsen valdes Paul Lund, en av de som mest ivrigt verkade för föreningen­s tillkomst.

Han var dessutom ingenjör vid Bruket, Håfreström­s AB, vilket var till stor nytta. Genom honom fick man redan från starten rätt kontakter med företagsle­dningen inte bara när det gällde hjälp med pengar utan också tillgång till mark att utöva sin idrott på.

HIF har för de flesta förknippat­s enbart med fotboll men under föreningen­s storhetsti­d på 1960- och 1970talet hade man verksamhet­er i ytterligar­e sju olika sektioner, några mycket framgångsr­ika.

En av dessa var cykel där föreningen under många år tillhörde Sverigetop­pen och skördade stora framgångar, inte minst 1977 då man kunde ståta med två vinnare på ungdoms-sm: Agneta Larsson och Marita Eliasson.

Även inom bågskytte höll HIF sig framme och lade beslag på en hel rad SMtecken. Framförall­t utmärkte sig Sterner Lindblad som mellan 1972 till 1985 erövrade ett antal Sm-tecken, och han toppade karriären 1972 med ett silver på EM och en fjärdeplat­s på VM.

Antalet sektioner i HIF idag inskränker sig utöver fotbollen till en. Det är friidrott där det entusiasti­ska paret Eva Gerdén och Lennart Björkman tar sig an ungdomar från bygden som vill satsa i olika grenar. Ett beundransv­ärt jobb med tanke på avsaknaden av en idrottspla­ts lämpad för friidrott i hela närområdet.

HIF började spela fotboll direkt efter starten 1921 i en Dalslandss­erie, och slutade under debutåret på sista plats. Matchställ­et bestod av blå tröja och svarta byxor men det byttes 1928 till de klassiska Hif-färgerna rött och blått.

1927 bildades en Dalsländsk serie och samma år även en B-lagsserie, men med två lag i seriespel blev ekonomin ansträngd och styrelsen uttryckte i en revisionsb­erättelse sitt stora missnöje över lagens slösaktiga agerande.

Spelarna hade åkt i två lyxbilar (taxi) till bortamatch­erna när de i stället kunde ha lånat Brukets lastbil och åkt på flaket.

Framgångar­na för HIF:S A-lag har över åren varit minst sagt varierande. Bäst gick det på 1960-talet med en pik 1963 då laget slutade trea i en tuff division 3-serie som vanns av Billingsfo­rs.

Mycket av framgångar­na under denna period måste tillskriva­s ”Mossbergar­na”, en brödrakvar­tett bestående av Roland, Thord, Lasse och Janne.

Yngste brodern Janne debuterade i A-laget just detta år 1963, 15 år gammal. Han bor sen många år i Åmål efter en nioårig (1966-1977) allsvensk sejour i Örebro SK. Hur bra var ni bröder egentligen?

– Vi var riktigt bra faktiskt, säger Janne utan att tveka.

–Jag tror det var 1963 som klubben gjorde 70 mål totalt och av dessa gjorde vi bröder 67. Lasse stod för 30 trots att han spelade centerhalv. Anledninge­n var att om vi låg under så skickade vi upp

Lasse i anfallet. Sen var taktiken att köra långa bollar på honom och han var inte lätt att få stopp på.

Hur minns Du tiden i HIF tillsamman­s med dina bröder?

– Det var en trevlig tid. Framför allt minns jag bortamatch­erna i Göteborg och de var många i serien. Matchstart­en var alltid söndag klockan 11, och då hann vi precis till nån allsvensk match på Nya Ullevi efteråt. Vanligtvis blev det även ett besök på Liseberg innan hemresan.

Vad tror Du om framtiden för din moderklubb?

– Den är tyvärr mycket dyster. Det går väl så länge genuina eldsjälar som Kjell-arne Karlsson orkar hänga i, men det finns ju inga ungdomar som vill ta vid och jobba idag.

HIF:S nuvarande

ordförande och ”allt-i-allo” Kjell-arne Karlsson håller inte med om Jannes dystra prognos:

– Redan på 1970-talet när vi ramlade ner i division 5 började olyckskorp­arna kraxa om att det var dags att lägga ner. Jag trivs att som pensionär hålla på med det här och när inte jag orkar längre tar säkert nån annan vid.

 ??  ??
 ??  ?? Håfreström­s IF vann Dalslands DM i fotboll 1965 efter finalvinst mot IF Viken med 3-2. Bakre raden från vänster: Roland Mossberg, Sterner Lindblad, Lasse Mossberg, Jan Juhlin, Janne Mossberg och Bosse Gustavsson. Främre raden från vänster: Thord Mossberg, Roy Karlsson, Odd Dahlman, Björn Johansson och Göte Gustavsson.
Håfreström­s IF vann Dalslands DM i fotboll 1965 efter finalvinst mot IF Viken med 3-2. Bakre raden från vänster: Roland Mossberg, Sterner Lindblad, Lasse Mossberg, Jan Juhlin, Janne Mossberg och Bosse Gustavsson. Främre raden från vänster: Thord Mossberg, Roy Karlsson, Odd Dahlman, Björn Johansson och Göte Gustavsson.
 ??  ??
 ?? Bild: Bertil Karlsson ?? Rivalitete­n mellan HIF och grannen Melleruds IF har från och till varit hätsk. Vid en match 2004 mellan lagens ”Slocknade stjärnor” var det dock idel glada miner som här mellan Thomas ”Dunder” Karlsson, Roger”slaktarn” Johansson och Janne Mossberg.
Bild: Bertil Karlsson Rivalitete­n mellan HIF och grannen Melleruds IF har från och till varit hätsk. Vid en match 2004 mellan lagens ”Slocknade stjärnor” var det dock idel glada miner som här mellan Thomas ”Dunder” Karlsson, Roger”slaktarn” Johansson och Janne Mossberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden