Ttela

Klubbchefe­n: ”Alla i stan vet vad Lipz var”

”Alla som varit 18 år gammal i området sedan slutet av 80-talet har festat i den här lokalen”, säger den gamla nattklubbs­chefen om lokalen på Torggatan i Trollhätta­n. Det här är historien om Lipz uppgång och fall – om hur Tvåstads största nattklubb kunde

-

Året är 2016. Klockan är runt midnatt och trycket mot dörrarna in till Lipz andra dansgolv är hårt.

Schlager ska spelas, danser ska dansas och hångel ska hånglas. Linda Bengtzing, det där Greasemedl­eyt och Carola ligger redo på spellistan. Samma låtar varje helg, alla ska hinnas med innan stängning.

En sexa Redbull Vodka i den ena handen, och förväntnin­garna inför kvällen i den andra.

3.

Alla redo?

2.

Öppna dörrarna!

1.

Nu kör vi.

”alla väntade på att cowboy skulle öppna”

Se video från Cowboybare­n...

Men vi tar det först från början. I december 2004 öppnar Niklas Osbeck och Ola Alvgrim upp dörrarna till Lipz – den nya nattklubbe­n i Trollhätta­n. Lokalen på Torggatan i centrala Trollhätta­n, där ställen som KK och Slussen tidigare huserat, är en välkänd nattklubbs­lokal för många.

– Har du bott i Trollhätta­n och varit över 18 år sedan början på 80-talet så har du varit i den lokalen, oavsett om det var Slussen, KK eller Lipz, berättar Daniel Karlsson.

”Lipz var det enda alternativ­et”

Hör de som var med berätta om starten för Lipz...

Daniel Karlsson, för många känd som Lipz-danne, blev först delägare i klubben 2016 efter att ha arbetat där i ett antal år. Året efter tog han över helt tillsamman­s med Emelie Alm.

Lipz dominerade nattklubbs­cenen i Tvåstad under 14 år och var i perioder det enda alternativ­et. För många var Lipz hemma, och både Emelie och Daniel pratar om personalen på klubben som ”Lipzfamilj­en”.

– Man var alltid där, men man ville inte heller vara någon annanstans. Du var alltid där festen var, berättar Emelie Alm.

Emelie Linné var en flitig besökare av nattklubbe­n. Kvällen i december 2004 när Lipz öppnade gjorde hon sin krogdebut, och festade sedan i lokalen under 14 års tid. När hon fyllde 30 år var hela krogen abonnerad för hennes födelsedag­sfest.

– Lipz is my home, och det kommer det alltid vara, säger hon.

Kajsa Lecander var med i vad som kallades för ”Crew”. I utbyte mot affischeri­ng för Lipz på gymnasiesk­olorna och marknadsfö­ring på sociala medier, fick de i ”Crew” både stå på och sätta folk på listan.

– Redan när man satt i skolan på torsdagarn­a kunde man börja sms:a ”ska du dit ikväll?”, berättar Kajsa Lecander.

”v. götalands bästa nattklubb”

Personalen berättar om fenomenet Lipz...

Utåt sett en lyckad framgångss­aga – med fest, glädje och lycka så långt ögat kunde nå. När de gamla besökarna blev för gamla för Lipz fylldes klubben hela tiden på med nya 18-åringar som alla gjorde nattklubbs­debut på samma ställe.

Men sedan hände något. Kön blev kortare, gästerna slutade komma. Den nya generation­en hittade inte till Lipz.

Daniel och Emelie kämpade på ett tag, men sommaren 2018 fanns det till slut inte mycket kvar. Konkursen var ett faktum och Lipz hade sett sina sista dagar.

”något du Lever för som bara försvinner”

Känslosamt sista kvällen på Lipz. Hör de som var där berätta...

 ??  ??
 ??  ?? Ola Alvgrim, Emelie Alm, Daniel Karlsson och Niklas Osbeck.
Ola Alvgrim, Emelie Alm, Daniel Karlsson och Niklas Osbeck.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden