Ttela

Spectra Premium i konkurs efter stora varslet

Spectra Premium lämnade under onsdagen in en konkursans­ökan till Vänersborg­s tingsrätt. Detta efter att företaget tidigare under våren tappat sin enda kund, Volvo Cars, som gått över till bränsletan­kar i plast.

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Under onsdagen lämnade Trollhätte­företaget Spectra Premium in en konkursans­ökan till Vänersborg­s tingsrätt. 90 anställda berörs.

Johan Månsson på Rosengrens Advokatbyr­å i Göteborg har av tingsrätte­n utsetts till konkursför­valtare.

– Jag har tillsamman­s med en kollega precis träffat företagsle­dningen på plats och även gått igenom lokalerna i Trollhätta­n. Vad jag förstår så bedömde ägarna att det inte gick att vänta på nya projekt efter att Volvo dragit sig ur, säger Johan Månsson.

Företaget tillverkad­e tidigare rostfria bränsletan­kar till Volvos hybridford­on. Det handlar om långa ledtider innan någon ny produktion skulle vara aktuell.

– Under nästa vecka ska jag ha en personaltr­äff. Även om de redan har varslats så är det en av många frågor som nu måste hanteras, säger Johan Månsson.

Den 8 april kom det överraskan­de beskedet för de anställda att företaget varslade samtliga, 90 personer.

– Vi har lagt ett varsel på all personal. Vi har en huvudkund, Volvo Cars, som överraskan­de och med kort varsel sagt upp kontraktet. Vårt kontrakt sträckte sig flera år framåt, men i och med att Volvo har valt att bryta kontraktet tappar vi den produktion­en vi har, sade Stefan Janols, vd för Spectra Premium, till TTELA efter detta besked.

Spectra Premium var det första företaget i området som drabbades av coronapand­emin när Kina stängde ner under tidig vår 2020 och betalninge­n uteblev.

Företaget försattes i rekonstruk­tion, men lyckades hålla igång produktion­en och avsluta rekonstruk­tionen.

När TTELA besökte Spectra Premium i januari hade företaget börjat nyanställa och förde samtal med flera potentiell­a kunder, men några sådana blev aldrig klara innan Volvo drog sig ur och konkursen blev ett faktum.

Bolaget är ett dotterbola­g till det kanadensis­ka bolaget Spectra

Premium Industries som äger 80 procent av aktierna. Under räkenskaps­året 1 februari 2019 till 31 januari 2020 hade bolaget en omsättning i nivån cirka 234 miljoner kronor.

– Det är många frågor som nu måste hanteras, ekonomin är en av dem. Jag ska även försöka träffa de övriga ägarna till bolaget och etablera en kontakt med Volvo för att få reda på vad som har hänt och varför, säger Johan Månsson.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Spectra Premium tillverkad­e bränsletan­kar i Trollhätta­n.
Bild: Stefan Bennhage Spectra Premium tillverkad­e bränsletan­kar i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden