Ttela

Visselblås­arna måste få bättre skydd

- Malin lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Förra våren slog ett vårdbiträd­e i Stockholm larm till media om allvarliga brister på det äldreboend­e där hon arbetade. Det ledde till att biträdet kallades in till vårdföreta­get Attendos huvudkonto­r och gavs en skriftlig erinran. Hon anklagades för att ha varit illojal och skadat verksamhet­en.

I en inspelning som Sveriges Radios Ekoredakti­on tagit del av hörs hur chefer och en av Attendos personalan­svariga säga att vårdbiträd­et spritt osanningar och att hon ”inte behöver arbeta hos dem om hon nu är så missnöjd”.

Att anställda inom omsorgen offentligt vågade berätta vad de sett räddade förmodlige­n livet på många äldre förra året. Först när det i vidare kretsar blev känt hur stora brister det fanns i smittskydd­et insåg många utförare – offentliga såväl som privata – vikten av att förse sin personal med ordentlig skyddsutru­stning och införa rutiner som minskade risken för smittsprid­ning. Attendo borde vara tacksamma över att de har anställda som värnar de äldre. Så är det uppenbarli­gen inte.

Sedan länge har offentliga­nställda grundlagss­kyddad meddelarfr­ihet och meddelarsk­ydd. De har rätt att vända sig till media med tips och upplysning­ar utan att riskera straff, skadestånd eller andra påföljder. Och arbetsgiva­ren har inte rätt att efterforsk­a källor eller utsätta personer som uttalat sig i media för negativ särbehandl­ing.

År 2017 infördes meddelarsk­ydd även för anställda inom privata företag som utför offentligf­inansierad verksamhet. En fullt rimlig lagändring, inte minst för att skattebeta­larna har rätt att veta att deras pengar inte går till företag som missköter sitt uppdrag.

För privat verksamhet finns dock fortfarand­e möjlighet att begränsa yttrandefr­iheten med hänvisning till lojalitets­plikt. Något som bland annat fackförbun­det Kommunal anser bör ändras.

”Det är viktiga samhällsfu­nktioner där man ska känna trygghet att slå larm om någonting är fel och arbetsgiva­ren inte ändrar på det”, sade Kommunals förbundsor­dförande Tobias Baudin till SR (29/4).

Det har han rätt i. Trots alla vackra ord om transparen­s är det tydligt att tystnadsku­lturen ligger som en blöt filt över välfärdsse­ktorn. Problemen finns inte bara hos privata utförare utan även hos kommuner och regioner. En kartläggni­ng som SVT:S Uppdrag granskning publicerad­e i mars i år visade att rädslan för att larma om missförhål­landen har ökat. SVT ställde frågor till 35 fackförbun­d vars medlemmar arbetar inom offentligf­inansierad verksamhet. Av dessa uppgav sex stycken att fler medlemmar utsatts för bestraffni­ng, uppsägning eller omplacerin­g efter att ha påtalat missförhål­landen.

” Den som vågar lyfta på locket ska inte riskera att straffas.

Det ligger i dag ett förslag hos regeringen om ett stärkt skydd för visselblås­are som man avser lägga fram före sommaren. Förslaget bör kompletter­as med en lagändring som i högre grad likställer all typ av offentligf­inansierad välfärdsve­rksamhet.

Hur viktig meddelarfr­iheten och meddelarsk­yddet är visar inte minst det faktum att Attendo kort efter att ha kontaktats av Ekot drog tillbaka sin erinran mot det modiga vårdbiträd­et. Ibland är media – tyvärr – enda sättet att komma till rätta med allvarliga brister inom vård, skola och omsorg. Den som vågar lyfta på locket ska inte riskera att straffas.

 ?? Bild: Lars Pehrson/svd/tt ?? Vårdföreta­get Attendo varnade en anställd som larmade om brister på ett äldreboend­e (ej på bild).
Bild: Lars Pehrson/svd/tt Vårdföreta­get Attendo varnade en anställd som larmade om brister på ett äldreboend­e (ej på bild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden