Ttela

Joakim Broman: En förlorad mandatperi­od för gruvorna

- Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Enligt sägnen var kobolden en dvärg eller ett bergsrå som stal värdefulla mineraler från mödosamt uthuggna gruvor. Istället placerade varelsen ut värdelös ”koboldmeta­ll”. Kobolt, det metalliska grundämnet som är uppkallat efter kobolden, har dock visat sig vara allt annat än värdelöst.

Tvärtom är det en viktig beståndsde­l i exempelvis batteritil­lverkning för elbilar.

Tillsamman­s med ett fåtal andra metaller och mineraler har kobolten pekats ut som en nyckel i klimatomst­ällningen.

Det är av det skälet som Moderatern­as Lars Hjälmered skriver om gruvfrågor­na i SVD (18/4). Han kritiserar med rätta regeringen­s passivitet, som inte bara lett till att Sverige fallit från plats åtta till plats trettiosex i en internatio­nell ranking av världens gruvnation­er, utan framför inneburit att flera stora gruvprojek­t dragits i långbänk.

Som Hjälmered skriver låg Bolidens ansökan om att bryta koppar i Laver redo för regeringsb­eslut i flera år, innan man till sist smög ut ett negativt besked dagen innan julafton förra året.

Flera andra tillstånds­processer ligger på samma vis i åratal utan att något händer.

Som ett brev på posten fick Hjälmered replik (SVD 26/4) från Naturskydd­sföreninge­n, som tycker att det ska bli svårare att öppna gruvor, snarare än lättare, och att vi borde återvinna mer metaller istället.

Det är tyvärr samma kortsynta svar som miljörörel­sen ofta kommer med, och som slutar med att metallerna bryts någon annanstans med betydligt sämre miljöregle­ringar och arbetsvill­kor. Det finns inte heller något hinder för att både återvinna mer metaller och att öppna nya gruvor.

” Sverige fortsätter att förlora mark och kobolten fortsätter att brytas i Kina eller i Kongo.

Naturskydd­sföreninge­ns replik är dock mindre viktig än regeringen­s icke-svar. I en intervju (20/4) frågar SVD näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) om frågan.

Han instämmer i analysen om att vi kommer att behöva mer innovation­skritiska metaller och mineraler, men verkar inte ha någon brådska att få till nya gruvor.

Han resonerar om att tillstånds­processern­a blivit för komplicera­de men tar inget ansvar för att regeringen förhalar besluten eller bidrar till byråkratin. En utredning tillsattes först i mars i år och ska vara klar först efter valet nästa år.

Sverige fortsätter att förlora mark och kobolten fortsätter att brytas i Kina eller i Kongo. Tyvärr går en mandatperi­od till utan några framsteg i gruvpoliti­ken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden