Ttela

”Hälsoschem­an” innebär en extra arbetsnatt

- Slutkörd personal

Redan 2018 var det tal om så kallade hälsoschem­an inom vården vilket snabbt visade sig vara budgetsche­ma/sparförsla­g.

För oss som arbetar natt inom äldrevårde­n så innebär ”hälsoschem­at” en extra natt på grund av kortade turer.

Visst låter det bra med kortare turer, men den tid som tas från nätter som kortas leder till ytterligar­e en arbetsnatt. Ytterligar­e en arbetsnatt leder till sämre återhämtni­ng.

Vem får betala priset?

Jo, vi som arbetar. Vi förlorar både ekonomiskt på detta förslag men även att det påverkar oss psykiskt/ fysiskt. Att arbeta på natten innebär även hälsoriske­r, vi arbetar på en tid då kroppen egentligen ska vila.

Arbetsledn­ingen säger att de vill få ner sjukfrånva­ron som är en stor post i verksamhet­ens budget men med sämre återhämtni­ng och sämre schema så kan jag garantera att sjukfrånva­ron inte kommer bli lägre.

Vi ska arbeta utefter en nationell värdegrund som bland annat innebär att ”äldre personer ska känna en trygghet” och att ”insatserna ska vara av god kvalitet”.

Kommer de känna trygghet när inte samma personal kommer till dem? Är insatserna av god kvalitet när man som personal inte känner sig ordentligt utvilad?

Personerna som behöver oss mest kommer i kläm då det inte finns tid till det som kallas för livskvalit­é; att känna sig sedd, hörd och få en känsla av samhörighe­t. Om vi påverkas som personal så kommer det även att påverka de som vi tar hand om.

Om inte Trollhätta­ns kommun tar sitt förnuft till fånga så kommer de i slutändan förlora kompetent personal med både utbildning samt mångårig erfarenhet. Många letar efter andra arbeten då de inte mäktar med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden