Ttela

Cykelstöld­erna ökar kraftigt – så kan du säkra din cykel

Cykeltrend­en har växt så det knakar under pandemin. Dyrare och exklusivar­e cyklar blir allt mer populära. Det har en positiv påverkan på hälsan och miljön, men det innebär också en större risk för att cykeln blir stulen.

- Elin Johansson elin.johansson@ttela.se 0520-42 26 00

Är du på jakt efter en cykel kan det vara bra att vara medveten om att den kan vara attraktiv för tjuvar. Det blir allt vanligare att personer väljer att köpa dyrare och modernare cyklar, som till exempel en elcykel eller mountainbi­ke. Då kan det vara bra att tänka på hur man på bästa sätt kan skydda sin cykel.

–Vi märker att dyrare cyklar är mer stöldbegär­liga, säger Anders Lindhjem, skadeföreb­yggare på Länsförsäk­ringar Älvsborg.

Offentliga platser som resecentru­m, centrum och skolor är platser där många ställer sina cyklar, och det är också de mest utsatta områdena.

Använd låset som följer med i cykelramen och investera i ett extra lås. När hojen ska låsas på en offentlig plats eller hemma bör den fästas i ett fast föremål genom ramen och om det går även i framdäcket.

– Om man inte låser fast sin cykel kan tjuvarna enkelt lyfta iväg den för att sedan ta bort låset på ett annat ställe. Jag skulle starkt rekommende­ra att man låser fast den, säger Anders Lindhjem.

Dna-märkning är en stöldskydd­smärkt som ger polisen spårbarhet.

Dna-märkningen består av en transparen­t vätska. Varje märkvätska innehåller en unik kod som registrera­s av ägaren i en internatio­nell

” Något som folk kan bli bättre på är att skriva ner eller fotografer­a sitt ramnummer

databas. Ägaren får också klistermär­ken att sätta på olika cykeldelar för att markera att hojen är dna-märkt.

–Det kan minska risken att den blir stulen och samtidigt öka chanserna att polisen kan spåra cykeln, säger Anders Lindhjem.

Steve Sandén-johansson, kommunpoli­s i Vänersborg, slår också ett slag för att använda dna-metoden.

Vid resecentru­m Trollhätta­n, Vänersborg och Öxnered finns det möjlighet att hyra en plats i ett cykelgarag­e. När du är hemma är det bra om du kan förvara din hoj i ett garage eller cykelrum.

Alla cyklar ska vara märkta med ett ramnummer.

– Något som folk kan bli bättre på är att skriva ner eller fotografer­a sitt ramnummer, säger Anders Lindhjem.

Om du ska köpa en begagnad cykel, var uppmärksam och fråga om du kan få ramnumret för att kolla upp om den anmälts stulen eller om det är säkert att genomföra köpet.

i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden