Ttela

Kvinna levde under växande hot – berömdes som en hund

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Kvinnan och mannen hade levt ihop under ett år och flyttat ihop i ett hus i Dalsland. Till en början var allt bra i det nya huset och de hade till och med förlovat sig. Men med tiden blev mannen svartsjuk och bevakande och ville ha koll på henne varje steg hon tog. Nu har mannen, som är i 25-årsåldern, fått sin dom i Vänersborg­s tingsrätt.

” Han berömde mig för att jag inte använde telefonen som om jag var nån hund.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för grova olaga hot, eftersom de verbala hoten förstärkte­s med till exempel ett elchockvap­en och att han skickade en bild på en Hells Angels-dekal via Snapchat, vilket anspelar på stort våldskapit­al.

Hoten började komma på sommaren 2020, då de bott ihop ett tag. I och för sig hade hon känt sig bevakad innan det också, då han ville bestämma vad hon hade på sig. Hon kände av svartsjuka­n.

Och det hela accelerera­de. Mannen kommentera­de när hon kom hem sent från jobbet och när hon träffat andra människor och gillade inte när hon pratade i telefon.

– Han berömde mig för att jag inte använde telefonen som om jag var nån hund, har kvinnan sagt i förhör. Han blev änna svart i ögonen, jag trodde han skulle slå mig, har hon sagt i förhör bland annat.

Han ska också bland annat ha berättat att han köpt ett vapen och vid ett tillfälle stod han och väntade i dörren när hon hem sent, viftade med ett elchockvap­en och sa:

– Det kan vara bra att ha den, man vet aldrig när eller på vem man behöver använda den.

Senare under sommaren tog förhålland­et slut och hon flyttade från huset i Dalsland. Kontrollbe­hovet fortsatte.

Han ringde om nätterna när hon jobbade, höll koll på var hon befann sig via sociala medier och sökte upp henne, när han var misstänksa­m.

Han eldade också upp hennes post. När hon var iväg med jobbet på en mässa i Göteborg ska han enligt åtalet ha skickat filmsekven­ser till henne där någon filmat henne på mässan utan att hon varit medveten om det.

På my story på Snapchat har han lagt ut ett foto på sig själv där han pekar finger samt skrivit: ”Ta emot det som kommer och gnäll inte sen att du blev illa behandlad”.

Bifogat var en bild på en symbol från mc-gänget Hells Angels.

Kvinnan i förhör

Tingsrätte­n anser dock inte att något av hoten faller under bedömninge­n att de ska ses som grova, utan mannen döms för tre fall av olaga hot, två fall av ofredande och ringa vapenbrott.

Straffpåfö­ljden blir villkorlig dom med samhällstj­änst i 120 timmar. Han ska också betala skadestånd till henne med 20 000 kronor för kränkning.

 ?? Bild: Eric Risberg ?? En Hells Angels-symbol skickade mannen med ett meddelande till sin före detta sambo.
Bild: Eric Risberg En Hells Angels-symbol skickade mannen med ett meddelande till sin före detta sambo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden