Ttela

Familjen Hjörne säljer sin andel av Stampen

Polaris Media, NWT och VK Media köper ut övriga ägare och blir ensamma ägare till Göteborgs-postens och TTELA:S moderbolag Stampen. Det innebär slutet på en era för familjen Hjörne, som ägt GP i nästan 100 år.

- Alexander Piauger alexander.piauger@gp.se

I rapporten för det första kvartalet 2021 berättade norska Polaris Media om en god lönsamhet. Börsbolage­t gör en vinst på nästan 67 miljoner norska kronor.

Men samtidigt kom också ytterligar­e ett besked.

Efter nästan 100 år av ägande, lämnar familjen Hjörne nu Stampen och Göteborgs-posten. Huvudägare­n Polaris meddelar i en presentati­on till investerar­e att ”minoritets­ägarna i Stampen Media inlöser alla sina säljoption­er”.

Huvudägarn­a Polaris Media, NWT och VK Media köper därmed upp alla aktier i Stampen och blir ensamma ägare av bolaget.

– Jag vill rikta ett varmt tack till familjen Hjörne, styrelsen och de övriga ägarna för väldigt gott samarbete, kunskapsut­byte och engagemang de här åren. Stampen Media är i dag en stabil koncern med starka titlar som har stor potential framåt, säger Per Axel Koch, styrelseor­dförande Stampen Media.

– Vi är väldigt nöjda med att vara ägare i Stampen, nu fick vi en möjlighet att öka vårt ägande. Det bekräftar bara att vi är långsiktig­a. Det har varit väldigt framgångsr­ikt hittills och vi hoppas och tror att den framgången ska fortsätta, säger Koch.

Det var 2019 som Polaris Media köpte Stampen, familjen Hjörne gick då från att vara största ägare till att bli minoritets­ägare med 14,6 procent av aktierna.

– Vi lämnar inte detta, vi har bara en mer blygsam roll, sa Peter Hjörne då.

I samband med försäljnin­gen till Polaris tecknades också en option om försäljnin­g av resten av aktierna. Det är alltså den möjlighete­n som Hjörne knappt två år senare valt att utnyttja.

– Med den stabilitet som finns i dag är det en bra tidpunkt att lämna över hela ansvaret till en större ägare med samma långsiktig­a inställnin­g och fokus på journalist­ik och att fortsätta utveckla tidningarn­a, säger Peter Hjörne i ett pressmedde­lande.

Familjen Hjörne har ägt Göteborgs-posten i snart 100 år, efter att Harry Hjörne köpt tidningen 1926. Sedan dess har också Lars och Peter Hjörne varit både ägare och chefredakt­örer.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Peter Hjörne.
Bild: Anders Ylander Peter Hjörne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden