Ttela

Nya utbildning­ar inom handel och industri

Utbildning­skonceptet yrkestrain­ee, där en elev går en lärlingsut­bildning med möjlighet till anställnin­g redan under utbildning­en, kommer starta i Trollhätta­n och Vänersborg till hösten.

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

I augusti börjar Kunskapsfö­rbundet Väst, med utbildning­sort i Vänersborg, en ny industriut­bildning. Eleverna får testa både svetsning och CNC, Computer Numerical Control – ett datorsyste­m för att styra verkstadsm­askiner. Detta görs innan eleverna väljer den inriktning som passar dem bäst.

Uddevalla kommer under våren att starta upp ett helt nytt Lärcentrum och yrkestrain­ee kommer att erbjudas inom flera olika programinr­iktningar.

– Vi startade yrkestrain­ee 2020, bland annat i Skövde och Borås. Då för att möta det stora kompetensb­ehov våra medlemsför­etag upplever. Därför är det glädjande att även företagen i Fyrbodal nu får en ökad rekryterin­gsbas genom denna utbildning­ssatsning, säger Rasmus Flick, projektled­are för yrkestrain­ee på Västsvensk­a handelskam­maren, i ett pressmedde­lande.

Yrkestrain­ee är en utbildning­sform som passar olika branscher. I Fyrbodal planeras bland annat utbildning­ar inom handel och industri, i ett första skede.

Den ettåriga utbildning­en inleds i skolan, där eleverna lär sig grunderna till yrket från en yrkeslärar­e. Under termin två påbörjas lärlingspe­rioden då eleverna blir yrkestrain­eer med möjlighet till anställnin­g.

Intresset inom näringsliv­et är stort för den nya utbildning­sformen och ett tiotal arbetsgiva­re i området har redan anmält att de önskar ta emot en yrkestrain­ee.

Behovet att växla kompetens har blivit stort under pandemin och möjlighete­n till självfinan­siering under utbildning är många gånger ett krav för att våga ta steget till vidareutbi­ldning.

– Fördelen med att samarbeta med vuxenutbil­dningen är att nya utbildning­ar kan starta upp på kort tid och utbildning­sinnehålle­t kan anpassas till företagens behov, säger Rasmus Flick.

Även handelskam­marens regionchef, Bjarne Pettersson, är väldigt positiv till den nya utbildning­en.

– Formatet är en bra lösning för att skapa cirkulatio­n på arbetsmark­naden. Företagen får chans till nyrekryter­ing inom yrken med kompetensb­rist och individer kan på bara ett halvår yrkesväxla in i en ny anställnin­g. Det reguljära utbildning­sväsendet följer hela tiden med som en kvalitetss­äkring för både individ och företag, säger Bjarne Pettersson.

Han tror att det är en hel del arbetsgiva­re som vill knyta upp eleverna genom att erbjuda en anställnin­g under yrkestrain­een, då arbetsgiva­ren även kan vara med och påverka själva utbildning­en som även är anpassad efter individen.

 ??  ?? Västsvensk­a handelskam­marens regionchef, Bjarne Pettersson ser stora möjlighete­r med den nya utbildning­en.
Västsvensk­a handelskam­marens regionchef, Bjarne Pettersson ser stora möjlighete­r med den nya utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden