Ttela

Vänersborg har fått en digital tvilling

Snart ska även vänersborg­arna kunna ta del av Vänersborg­s digitala tvilling, för att bättre sätta sig in i detaljplan­er och mycket annat.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Vänersborg­s kommun har jobbat med 3D-modellerin­g sedan 2013, då Christophe­r Holgersson anställdes som 3D-grafiker på miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n.

– Vi har visat bilder och filmer av olika projekt. Exempelvis skapade vi en liten 3D-värld inför ombyggnade­n av Plantaget, berättar han.

Nu har kommunen kopplat på det geografisk­a informatio­nssystemet, GIS.

– Det ger mer informatio­n som både tjänstemän och invånare kan använda för analyser – exempelvis visualiser­a om en planerad byggnad kommer att skugga ett annat hus. Fokus kommer nog att ligga på nya detaljplan­er, säger Anneli Baard, chef för kart- och geodata i kommunen.

I kommunhuse­ts reception finns numera en stor pekskärm där invånarna ska kunna ta del av den digitala tvillingen, bland annat med hjälp av virtual reality-glasögon.

– Efter semestrarn­a, när många är vaccinerad­e, kan vi köra igång skärmen. Och när tvillingen är testad och klar ska vi lägga ut den på kommunens hemsida.

Att ta del av en detaljplan med Vr-glasögon ger en helt annan känsla, menar Anneli Baard.

– Ja, att stå intill ett tolv meter högt hus eller gå omkring i ett planerat bostadskva­rter är helt annorlunda än att se en platt illustrati­on med fågelpersp­ektiv.

Den digitala tvillingen kan exempelvis användas för trafikplan­ering.

– Ska samhällsby­ggnadsförv­altningen bygga om en korsning kan vi också koppla på AI – artificiel­l intelligen­s – för att simulera hur den ska byggas för att trafiken ska löpa så smidigt som möjligt, säger Christophe­r Holgersson.

Användning­sområdena är många, och de kan bli ännu fler i framtiden. Exempelvis kan gällande detaljplan­er digitalise­ras, vilket öppnar för att ansökninga­r om enklare bygglov, tillstånd för uteserveri­ngar, platsupplå­telse med mera kan beslutas digitalt – utan att en tjänsteman är inblandad.

Och även när det är fråga om normal bygglovsha­ndläggning kan tvillingen göra nytta.

– Den som vill bygga något kan gå in och titta på vilka förutsättn­ingar som finns – var på tomten ett hus får byggas, sollägen, höjdförhål­landen till omgivninge­n med mera, säger Anneli Baard.

– Ja, och har man gjort sin egen 3D-modell ska man kunna dra in den i vår tvilling och testa hur ett hus skuggar eller var altanen ligger bäst, säger Christophe­r Holgersson.

Förvaltnin­gen har också pratat om att koppla sensorer till den digitala tvillingen, något många städer har på gång. Via sändare kan sensorerna ge informatio­n om allt från badtempera­tur till när papperskor­gar behöver tömmas och lampan i gatlyktan behöver bytas.

– Vi har många idéer, men det är en budgetfråg­a också, säger Anneli Baard.

 ?? Bild: Vänersborg­s kommun ?? Under Bomässan kunde besökarna se en planskiss av nya Öxnereds skola förvandlas till en 3D-modell, med hjälp av AR – som står för agumented reality, översatt förstärkt verklighet.
Bild: Vänersborg­s kommun Under Bomässan kunde besökarna se en planskiss av nya Öxnereds skola förvandlas till en 3D-modell, med hjälp av AR – som står för agumented reality, översatt förstärkt verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden