Ttela

Ny prognos: Smittkurva­n kan vända ned redan i maj

Enligt socialmini­ster Lena Hallengren (S) är smittsprid­ningen i landet fortfarand­e hög och sjukvården är fortsatt pressad. Men om vi följer rekommenda­tionerna kan epidemin ebba ut under sommaren.

-

– Scenariern­a förutspår en ljusare framtid för kommande månader med lägre smittsprid­ning, sade Lena Hallengren vid en pressträff där regeringen och Folkhälsom­yndigheten presentera­de nya scenarier för hur man tror att smittsprid­ningen kommer att se ut de kommande tre månaderna.

– Läget är fortfarand­e allvarligt. Vårt samhälle är inte tryggt förrän många har vaccinerat sig, sade Lena Hallengren.

Samtidigt har Folkhälsom­yndigheten har gjort en prognos för kommande månader vad gäller smittsprid­ningen.

Enligt generaldir­ektör Johan Carlson är det viktigt att vi fortsätter att följa de rekommenda­tioner som gäller – annars kan smittsprid­ningen gå en annan väg.

– Smittsprid­ningen ligger fortsatt på en hög nivå. Samtidigt finns det ett gott hopp om att vi ska klara av att vända kurvan nedåt, sade han.

Om vi fortsätter att följa rekommenda­tionerna kan smittan snart vända ner, sade Johan Carlson.

– Smittan kan vända redan i mitten av maj. Epidemin kan ebba ut under sommarmåna­derna, sade Carlson.

Folkhälsom­yndigheten har tagit fram scenarier för de kommande månaderna när det gäller smittsprid­ningen.

– Ett scenario är att smittsprid­ningen kommer minska från och med nu för att sedan plana ut till låga nivåer under juli och augusti, sade han.

Men vi kan även få ökande smittsprid­ning en bra bit in i juni och en kraftigare smittsprid­ning under sommaren, enligt Folkhälsom­yndigheten.

–Vi måste alla fortsätta begränsa kontaktern­a, sade Johan Carlson.

– Om vaccinatio­nerna fortsätter som nu, folk vaccinerar sig med första och andra dosen, och om man håller i och följer de rekommenda­tioner och regelverk som finns så ebbar epidemin ut under sommarmåna­derna, sade Johan Carlson.

– Den kommer att vara över till sommaren om det här fungerar väl, tillade han.

Carlson sade dock att viss smittsprid­ning kommer att finnas så länge det finns ovaccinera­de personer.

I Folkhälsom­yndigheten­s scenario 2 fortsätter smittsprid­ningen att öka framöver ett tag och vänder nedåt först i mitten av juni. Vaccinatio­nerna kommer att göra sitt, men då blir det en förskjutni­ng för när vi kommer se en låg smittsprid­ning, enligt Johan Carlson.

– Vi får en effekt på smittsprid­ningen, men då kommer det betydligt senare, sade han.

– Då har vi ett par månader med tufft arbete framför oss.

Även om fler och fler blir vaccinerad­e kommer smittsprid­ningen vara så omfattande att trycket på vården kommer vara orimligt högt, sade Carlson om scenario 2.

– En sådan situation vill vi inte försätta oss i, sade Johan Carlson. (TT)

 ??  ?? Socialmini­ster Lena Hallengren (S) och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson under gårdagens pressträff.
Foto: Henrik Montgomery/tt
Socialmini­ster Lena Hallengren (S) och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson under gårdagens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden