Ttela

Hög smittsprid­ning – men en minskande trend

En miljon svenskar har smittats med coronaviru­set sedan pandemins början. – Vi har väldigt hög smittsprid­ning just nu, säger biträdande statsepide­miolog Karin Tegmark Wisell.

-

Ytterligar­e sju dödsfall med bekräftad covid-19 har rapportera­ts. Sammanlagt har nu 14 158 smittade personer avlidit i Sverige. Totalt har drygt en miljon svenskar bekräftats smittade med covid-19.

– Vi har väldigt hög smittsprid­ning just nu och det skiljer sig mellan regionerna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten.

Sverige är ett av länderna i EU med högst smittsprid­ning.

– Men vi har en minskande trend, precis som många andra länder i Europa, säger Tegmark Wisell.

–Det minskar dock inte i alla regioner. I vissa regioner fortsätter det till och med att öka, säger hon.

Så här långt har lite mer än 3,5 miljoner vaccindose­r getts i landet, baserat på vad regionerna har rapportera­t in till det nationella vaccinatio­nsregistre­t.

Nästan 2,8 miljoner svenskar har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 33,8 procent av den vuxna befolkning­en. Nästan 800 000 svenskar har fått två doser, vilket motsvarar 9,7 procent.

– Antalet som fått en dos stiger rätt så brant och vi närmar oss tre miljoner vaccinerad­e personer, säger Tegmark Wisell.

Effekten av vaccinatio­nerna syns på antalet sjukdomsfa­ll.

– Vi ser nu ett lågt antal fall bland grupperna som först erbjöds vaccin, säger hon.

Folkhälsom­yndigheten har undersökt förekomste­n av antikroppa­r hos blodgivare i mars 2021. Förekomste­n av antikroppa­r hos blodgivare på nationell nivå var 22 procent. Medianålde­rn i gruppen var 46 år.

FHM har även mätt förekomste­n av covid-19 i befolkning­en. Undersökni­ngen genomförde­s i mitten av april genom ett stickprov.

– Vi kunde se då att 0,7 procent bar på viruset. Det är nästan lika hög nivå nationellt som vi kunde konstatera i april 2020, då hade vi 0,9 procent, säger Tegmark Wisell. (TT)

 ??  ?? Biträdande statsepide­miolog Karin Tegmark Wisel. Foto: TT
Biträdande statsepide­miolog Karin Tegmark Wisel. Foto: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden