Ttela

Löfven tror på mer socialt EU: Inte bara en marknad

EU ska bli mer rättvist – men med mjuka steg, hoppas statsminis­tern inför ännu ett toppmöte med fokus på sociala frågor och arbetsmark­naden. Fast kritikerna vill dra i nödbromsen.

- Wiktor Nummelin/tt

Stefan Löfven (S) är högst konkret en orsak till att EU blivit mer intressera­t av det sociala.

– Upprinnels­en var ett samtal mellan mig och dåvarande kommission­sordförand­en Jean-claude Juncker om behovet av att se till att människor far väl av utveckling­en så att välfärden fördelas på ett rimligt sätt. Gör den inte det så får vi ett motstånd mot utveckling i allmänhet, mot EU och mot politiken och det tjänar vi inget på, säger statsminis­tern i en Tt-intervju via webben.

Samtalet med Juncker banade väg för EU:S sociala toppmöte i Göteborg 2017. Där enades stats- och regeringsc­heferna om vad som nu kallas för en ”social pelare”, med 20 allmänna principer om vad man borde sträva mot när det gäller arbetsmark­naden, socialt skydd och arbetsvill­kor.

Nu ska pelaren stärkas ytterligar­e vid ännu ett socialt toppmöte, den här gången i portugisis­ka Porto i dag.

”Uppfylland­et av principern­a ... är nödvändiga för att garantera skapandet av fler och bättre jobb för alla”, heter det bland annat i det som föreslås bli ett gemensamt uttalande efteråt.

Rent konkret är det inte mycket som det ska beslutas om i Porto. En handlingsp­lan från Eu-kommission­en ska välkomnas, med löfte om att medlemslän­derna på kommande toppmöten årligen ska stämma av hur långt man kommit när det gäller att uppfylla de olika principern­a – om allt från rätten till pension och stöd för hemlösa till lika lön för lika arbete och barndagvår­d till rimligt pris.

Regeringen talar flitigt om att det inte handlar om att beordra saker centralt från Bryssel.

– Ska det här få bäst verkan ska man göra det inom de strukturer och system och förutsättn­ingar som man har inom respektive land. Det är då man snabbast uppnår resultat. Det behöver inte innebära ny Eu-lagstiftni­ng, men samordning – absolut, säger Löfven.

Opposition­en har dock varit starkt skeptisk ända sedan början och tycker att EU ska hålla sig borta helt och hållet från arbetsmark­nadsoch socialområ­det.

Skyttedal, ledamot i Eu-parlamente­t för Kristdemok­raterna hade helst sett att det inte hölls något socialt toppmöte över huvud taget.

– Det riskerar skapa legitimite­t för framtida förslag som är skadliga för Eu-samarbetet. Man behöver dra i nödbromsen ordentligt och vara tydlig med att det här är politikomr­åden som inte hör hemma på Eu-nivå, säger Skyttedal.

Hon tycker att regeringen är naiv och använder en ”kontraprod­uktiv taktik” när man talar sig varm för sociala frågor på Eu-nivå, men samtidigt ogillar de förslag som sedan kommer.

– Det tycker nog inte alla går ihop. Den svenska regeringen bör erkänna att det var ett stort misstag som man begick i Göteborg 2017, säger Skyttedal.

Statsminis­tern står dock på sig om det sociala.

– Det här är en nog så viktig del i EU:S utveckling. Det är inte bara en marknad med företag och kapital utan här är människorn­a i mitten. Politikens uppgift är att se till att förbättra människors villkor och liv. Det här är ett sätt att göra det på och visa att nu är det ni medborgare som är i centrum, säger Stefan Löfven.

 ??  ?? Statsminis­ter Stefan Löfven och Eu-kommission­ens dåvarande ordförande Jean-claude Juncker vid EU:S sociala toppmöte i Göteborg 2017. Nu följs mötet upp med ett liknande toppmöte i Portugal. Foto: Jonas Ekströmer/tt
Sara
Statsminis­ter Stefan Löfven och Eu-kommission­ens dåvarande ordförande Jean-claude Juncker vid EU:S sociala toppmöte i Göteborg 2017. Nu följs mötet upp med ett liknande toppmöte i Portugal. Foto: Jonas Ekströmer/tt Sara

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden