Ttela

Ett nytt avtal är klart – men Sverige nobbar ”Os-vaccin”

IOK har tecknat ett nytt avtal med Pfizer och Biontech om att förse idrottare och andra Os-deltagare med coronavacc­in inför OS och Paralympic­s i Tokyo. Men i dagsläget är det inte aktuellt för den svenska Os-truppen att utnyttja den nya möjlighete­n.

- Mediechef på SOK

”Leveransen av de första doserna till deltagarna förväntas börja i slutet av maj med målet att säkra att deltagarna får den andra dosen innan ankomsten till Tokyo”, skriver Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) i ett uttalande.

Enligt IOK ska vaccinet distribuer­as av de nationella olympiska kommittéer­na i samarbete med lokala myndighete­r.

”Det här är ytterligar­e ett verktyg för oss för att göra OS och Paralympic­s säkert för alla deltagare, och för att visa solidarite­t med våra

” Vi väntar på vår tur. Lars Markusson

japanska arrangörer”, säger IOK:S ordförande Thomas Bach.

IOK skriver att signalerna de fått från nationella olympiska och paralympis­ka kommittéer är att en majoritet av alla deltagare kommer att vara vaccinerad­e innan de anländer i Japan.

De framhäver också att de här doserna inte tas från redan existerand­e vaccinprog­ram, utan är utöver de doser som levereras runt om i världen.

”Den här donationen av vaccin är bara ytterligar­e ett verktyg i verktygslå­dan för att hjälpa så att OS och Paralympic­s kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt för alla deltagare”, säger IOK:S ordförande Thomas Bach.

I dagsläget är det inte aktuellt för den svenska Os-truppen att ta del av den nya vaccinerin­gsmöjlighe­ten. Sveriges linje är att idrottarna ska följa den prioriteri­ngslista som Folkhälsom­yndigheten tagit fram.

– Vi väntar på vår tur, säger Lars Markusson, mediechef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), till TT.

– Sedan så ser vi självklart gärna att våra idrottare är vaccinerad­e innan de åker till Japan.

I flera andra länder – exempelvis Ungern, Serbien och Israel – har Os-aktuella idrottare och ledare fått förtur i vaccinkön.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? I sommar blir det OS.
Bild: Tt/arkiv I sommar blir det OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden