Ttela

Svenska fotbollför­bundet och Fifa möts om Qatar-vm

Svenska fotbollför­bundet (SVFF) krävde i ett öppet brev ett möte med Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) om VM i Qatar. På måndag blir mötet av.

- TT-NTB

Det är representa­nter för förbunden i Sverige, Norge och Danmark som har kallats till ett möte om nästa års världsmäst­erskap.

De tre nordiska länderna skrev nyligen liknande brev till Fifa, med flera frågor kring förhålland­ena i Qatar och får nu till stånd det möte som de begärde.

– Förutom Fifa ska det vara representa­nter från Qatar på mötet, samt fackföreni­ngar och människorä­ttsorganis­ationer, säger danska förbundets ordförande Jesper Møller till nyhetsbyrå­n Ritzau.

I brevet från SVFF, signerat av ordförande­n Karl-erik Nilsson och generalsek­reteraren Håkan Sjöstrand, skriver man att man anser att det var fel att ge Qatar turneringe­n.

”När FIFA 2010 tilldelade VM 2022 till Qatar var utnyttjand­et av migrantarb­etare i landet välkänt och det har fortsatt under den period där mycket av infrastruk­turen för VM har byggts. Baserat på våra värderinga­r är Svenska fotbollför­bundet av den fasta åsikten att beslutet att bevilja turneringe­n till Qatar var felaktigt”, står det.

på flera saker för att förbättra villkoren för migrantarb­etarna. Bland annat vill man att Fifa ska utreda hur migrantarb­etare behandlas på Vm-byggplatse­r och att man snabbt ska agera för att stoppa missförhål­landen.

Enligt The Guardian har minst 6 500 migrantarb­etare dött i arbetsrela­terade olyckor sedan Qatar tilldelade­s fotbolls-vm.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? Håkan Sjöstrand.
SVFF trycker också
Bild: Jessica Gow Håkan Sjöstrand. SVFF trycker också

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden