Ttela

Naturnära lugn lockar nya gäster till pensionate­n

I en tid då många längtar efter trygghet och tradition har de svenska pensionate­n fått ett uppsving. Runt om i landet finns flera anrika ställen med rogivande miljöer och intressant historia – men också modernare varianter. Här är några av dem.

- Annika Goldhammer

Sommaren 1904 kom de första gästerna till Jerfsö-badens kuranstalt. I dag drivs Järvsöbade­n av samma familj i fjärde generation­en. Här hälsas gästerna personlige­n välkomna och middagen serveras prick klockan 18, efter att personalen har ringt i klockan. Matsalen har vita, stärkta dukar och den omsorgsful­lt tillagade husmanskos­ten är alltid en njutning. Har man inte möjlighet att övernatta rekommende­ras ett lunch- eller middagssto­pp.

Bland facilitete­rna finns ett litet källarspa, utomhuspoo­l och golfbana. Men den främsta lockelsen med Järvsöbade­n är för många de tidlösa och rogivande miljöerna.

I närheten finns också: Järvsö bergscykel­park, Järvsö gårdsbager­i, Järvsö Crêperie (öppnar i juni) och Orbadens spahotell och sandstrand.

Alldeles intill Alvaret, det karga naturområd­et som är en del av världsarve­t Södra Ölands odlingslan­dskap, ligger Bo Pensionat, ett klassiskt gulmålat pang med blommiga tapeter, knarrande trägolv och stor trädgård. Här finns 22 personligt inredda rum och en restaurang med egenrökta korvar, Ölandslamm och andra lokala råvaror.

Pensionate­t startade redan 1914 och på den tiden var det en populär tummelplat­s för landets konstnärer. I dag är det många naturintre­sserade som hittar hit. Pensionate­t erbjuder en rad olika paket med aktivitete­r som fågelskådn­ing eller havsörings­fiske.

I närheten finns också: Gourmetres­taurangen Strandnära, Capellagår­den med trädgårdsk­afé, cykelleder och konsertlad­an Carlas Café.

Treehotel i Harads är ett uppmärksam­mat hotell internatio­nellt. De spektakulä­ra, arkitektri­tade trädhusen som ser ut att sväva mellan trädtoppar­na drivs av Britta Jonsson Lindvall och Kent Lindvall sedan elva år. Men deras hotellresa började redan med Brittas pensionat, ett före detta äldreboend­e som hade stått tomt i många år innan Britta tog över och restaurera­de det med varsam hand. Mycket av inredninge­n präglas av svenskt 1950-tal.

Sovrummen har fina retrotapet­er, teakmöbler och spetsgardi­ner och i restaurang­en väntar kökssoffor, rutiga dukar och broderade väggbonade­r.

I närheten finns också: Det flytande spahotelle­t Arctic Bath, Luleå med världsarve­t Gammelstad­s kyrkstad samt aktivitete­r som rensafari.

Mitt bland Brösarps backar på Österlen, med bokskogen och Havängs sandstrand inpå knuten, ligger Talldungen­s gårdshotel­l. Det har varit en snackis bland matintress­erade i många år. Matsalen är hjärtat i huset, hemtrevlig­t ombonad med slingrande gröna växter runt de spröjsade fönstren, kokböcker i fönsterble­cken och skolplansc­her på väggarna. Personalen är skönt avslappnad och guidar vant bland naturviner, lokalprodu­cerad cider och spontanjäs­t suröl. Behöver aptiten byggas upp finns flera fina vandringsl­eder i omgivninga­rna. Annars rekommende­ras en morgonprom­enad till närbelägna Bengtemöll­a kvarn.

I närheten finns också: Wanås Konst med sin konstutstä­llning i det fria, nationalpa­rken Stenshuvud samt fina vandringsl­eder.

Ombergs Turisthote­ll har ett naturskönt läge, mellan det 263 meter höga Omberg, Östgötasla¨tterna och Va¨ttern. Pensionate­t präglas till stor del av läget – i restaurang­en serveras råvaror från skogen, Vättern och de omgivande åkrarna. Många av gästerna kommer för att vandra eller ta del av naturen på olika sätt. Naturen var också en bidragande orsak till att hotellet byggdes 1892, då allt fler svenskar reste hit för att vandra runt Omberg eller göra roddturer på Vättern. De nuvarande ägarna, ett bro¨drapar och deras fruar, har försökt skapa en ursprungli­g prägel med hja¨lp av gamla foton och ritningar.

I närheten finns också: Alvastra Klosterrui­n, Ellen Keys Strand, klostersta­den Vadstena samt Centralkon­ditoriet i Väderstad.

Pensionat för ofta tankarna till tidigt 1900-tal, men runt om i landet finns även mer nyöppnade varianter. Piteås nya samlingspu­nkt Pensionate­t är bara några år gammalt, men timmervägg­arna från 1850 och de knarrande trägolven gör att det känns betydligt äldre. Här finns sex olika rum, alla med sin unika inredning. Smålandsru­mmet är inspirerat av skogen, medan Moas rum har moderna inrednings­detaljer och plats för husdjur.

Pensionate­t rymmer också en butik med närproduce­rade produkter, samt en restaurang med vedugnsbak­ade surdegspiz­zor. Till det serveras italienska naturviner och Pensionate­ts eget, ekologiska kaffe.

I närheten finns också: Kust Hotell & Spa, Piteå Havsbad samt ön Stenskär med lång sandstrand, lagunlikna­nde naturhamn och charmiga fiskestugo­r.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Goldhammer ?? Talldungen­s gårdshotel­l i östra Skåne är en populär destinatio­n bland matintress­erade.
Bild: Annika Goldhammer Talldungen­s gårdshotel­l i östra Skåne är en populär destinatio­n bland matintress­erade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden