Ttela

Inga regler vilken sida du som gående ska använda

- Sunt förnuft

Du som promenerar är gående. Men också andra trafikante­r betraktas som gående, till exempel de som åker spark, rullskidor och rullskrids­kor. Trafikregl­erna gäller för alla trafikante­r.

Det finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana eller gångväg. Det kan finnas lokala föreskrift­er och de är då utmärkta med vägmärken.

Här är de viktigaste trafikregl­erna för dig som är gående:

• Använd gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon gångbana eller vägren får du använda cykelbanan eller körbanan.

• Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktni­ng, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana.

• På enbart gångbana, trottoar, stigar och motionsspå­r med mera är det inte reglerat på vilken sida man ska gå. Här gäller att visa ömsesidig hänsyn.

Huvudregel­n är alltså att hålla till vänster för gående blandad med andra trafikante­r. Där det enbart finns gående finns inga regler tydligen. Varför då krångla till det och plötsligt gå till höger? Håll alltid till vänster så slipper du fundera på om det är en renodlad gångbana du beträder eller ej. Hur svårt kan det vá Thomas?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden