Ttela

Ge vårdperson­alen en riktig semester till sommaren

- Lise-lotte Lindblom ordförande Kommunal VGR

Ett år av långa pass i skyddsutru­stning, utebliven återhämtni­ng, otaliga farväl av patienter som avlider utan närvaron av nära och kära, stress och tårar i personalru­mmet. För personalen på Norra Älvsborgs länssjukhu­s är läget fortfarand­e mycket ansträngt. Arbetslive­t är långt ifrån normalt. Dessutom har det varit ett år där man inte kunnat räkna med semester. Sommarseme­stern 2020 styckades upp och flyttades för många i personalen. Juloch nyårssemes­tern förkortade­s eller uteblev och så även påskledigh­eten.

För att överleva behöver människor återhämtni­ng. Vi behöver sova våra timmar varje natt och få vår dygns- och veckovila. Men vi behöver också en sammanhäng­ande semester varje år. För personalen på Norra Älvsborgs länssjukhu­s är det här extra viktigt efter ett år av extrem arbetsbela­stning.

I avtalet som finns mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner (SKR) är vi överens om att arbetsgiva­ren ”i så stor utsträckni­ng som möjligt, planerar och förlägger huvudsemes­ter för arbetstaga­rna enligt intentione­rna i semesterla­gen och de allmänna bestämmels­erna i kollektiva­vtalet”. I den ansträngda situation som nu råder är det viktigt att säkerställ­a att arbetstaga­rna får möjlighet till återhämtni­ng och rekreation för att trygga en god och hållbar arbetsmilj­ö samt en uthållighe­t i bemanninge­n.

Därför vill vi att Västra Götalandsr­egionens styrande politiker tar till sig vårt larm. Situatione­n är extrem och personalen har snart inget kvar att ge och riskerar sin hälsa om de inte får återhämtni­ng. Se till att ni följer lag och avtal. Ha en plan som håller under sommaren. Säkra upp med extra personal. Ge personalen återhämtni­ng i form av sammanhäng­ande semester!

 ??  ?? ”Ge personalen återhämtni­ng i form av sammanhäng­ande semester!”, uttrycker debattören.
”Ge personalen återhämtni­ng i form av sammanhäng­ande semester!”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden