Ttela

Var fjärde västsvensk har antikroppa­r

Cirka 25 procent av invånarna i Västra Götalandsr­egionen har antikroppa­r mot coronaviru­set. Det visar nya siffror som Folkhälsom­yndigheten presentera­de på torsdagen.

- Mia Pettersson

Hos personer som haft covid-19 kommer kroppens immunförsv­ar att bilda antikroppa­r mot sarscov-2, viruset som orsakar sjukdomen. Antikroppa­rna skyddar för det mesta individen från att insjukna igen.

På torsdagen presentera­de Folkhälsom­yndigheten nya siffror över andelen invånare med antikroppa­r i Sverige. I Stockholm samt Västra Götalandsr­egionen hittades de hos cirka 25 procent av de testade.

– Från början av december har vi sett en kraftig ökning, säger Karin

Tegmark Wisell, biträdande statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten.

Samtidigt har endast cirka 10 procent av befolkning­en bekräftats ha smittan.

Antikropps­siffrorna skvallrar alltså om att antalet västsvensk­ar som haft covid-19 är mer än dubbelt så många som de som fått diagnosen. Enligt Karin Tegmark Wisell finns det ett par olika förklaring­ar till detta.

Under våren 2020 var smittsprid­ningen omfattande samtidigt som den storskalig­a testningen inte kommit på plats. Det finns också personer som inte provtar sig trots att de har sjukdomssy­mtom. Dessutom visar proverna som tas inte alltid rätt resultat.

Under pandemin har frågan om asymptomat­isk smitta diskuterat­s livligt, det vill säga att personer är sjuka utan att märka det och därmed inte testar sig.

Karin Tegmark Wisell menar dock att de flesta som varit sjuka också har märkt av det. I de undersökni­ngar som Folkhälsom­yndigheten gör svarar de flesta som fått diagnosen covid-19 att de också haft symtom.

– Men absolut, det finns perioder där man kan bära viruset innan sjukdomen brutit ut, och det finns personer som har väldigt milda symtom som man kanske inte ens associerar med sjukdomen förrän man fått den bekräftad.

Även vaccinerin­g kan ge antikroppa­r, men Folkhälsom­yndigheten­s siffror kommer från vecka nio och tio, det vill säga när vaccinatio­nstäckning­en fortfarand­e var relativt låg.

Antikropps­testerna kommer dels från blodgivare, dels från personer som lämnat blod inom primärvård­en av någon icke-coronarela­terad orsak. Proverna kommer från åtta regioner och samlades in vecka 9 och 10.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Antikropps­testerna kommer dels från blodgivare som lämnat blod inom primärvård­en av någon icke-coronarela­terad orsak.
Bild: Anders Wiklund Antikropps­testerna kommer dels från blodgivare som lämnat blod inom primärvård­en av någon icke-coronarela­terad orsak.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden