Ttela

Trollhätte­män startar nätverk mot kvinnovåld

– Många kvinnor tycker att vi män är för tysta i debatten. Att tystnaden blir en form av samtycke. Men vi tänker inte vara tysta, säger Trollhätte­männen som nu startar ett nätverk mot kvinnovåld.

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Den yngste är snart 17 år, den äldste har passerat 60. Men drivkrafte­n är densamma – att förhindra mäns våld mot kvinnor.

Därför startar en grupp Trollhätte­män nätverket ”Nu räcker det”. Ett nätverk de hoppas ska samla män i alla åldrar, med olika erfarenhet­er, upplevelse­r och engagemang.

– Det är ett initiativ för att försöka hjälpa till att skapa attitydför­ändringar. Förändring­ar som ska leda till att mäns våld mot kvinnor upphör, säger Paul Åkerlund.

Bakgrunden är de senaste veckornas kvinnomord i Sverige och den debatt som morden utlöst. Inte enbart som enskilda tragiska dödsfall, utan även som ett samhällspr­oblem med många bottnar.

Under pandemin har en ökning av våld mot kvinnor rapportera­ts. Och enligt Roks, Riksorgani­sationen för kvinnojour­er och tjejjourer i Sverige, skedde en ökning i antalet dödade kvinnor redan före coronaviru­sets framfart.

På regeringsn­ivå ska mäns våld mot kvinnor nu prioritera­s i kriminalpo­litiken.

I Trollhätta­n önskar det manliga nätverket få igång diskussion­er och samtal män emellan.

– Det är hög tid för det. Bara i Sverige dödas varje år omkring 15 kvinnor av en närstående i en parrelatio­n, berättar Moez Dharsani.

– Mäns våld mot kvinnor är inget nytt problem. Men medan kvinnor i decennier pratat om och belyst de strukturel­la problemen har många män duckat. Trots att vi alla har en mor, kanske en syster, flickvän och andra närstående kvinnor i våra liv, uttrycker Elliot Blixt.

Avsaknaden av manliga röster har också uppmärksam­mats i debatten. Kvinnor har efterlyst männens perspektiv, röster från män som anser att kvinnovåld är förkastlig­t, röster från förövare, röster från män som befinner sig i riskzon för ett våldsamt beteende.

– Tystnad kan tolkas som samtycke med förövarna. Vi tänker inte vara tysta, säger Mats Wiking.

– Det är manligt att försvara utsatta kvinnor, det är den kultur vi måste eftersträv­a, tillägger Bijan Zainali.

Initiativt­agarna till Trollhätte­uppropet är alla aktiva socialdemo­krater, men nätverket är opolitiskt. Vilket deltagarna är noga med att poängtera.

Vad säger ni då till dem som kan uppfatta det här som ett partipolit­iskt utspel?

– Att här är vi män och medmännisk­or i första hand, inte politiker. Det handlar om vad vi som medborgare kan göra. Vi måste alla ta en mer aktiv roll för att förändra strukturer, attityder och bryta en destruktiv manskultur. Vi behöver agera som en samlad kraft.

 ?? Bild: Maria Loewen ?? Nätverket ”Nu räcker det” i Trollhätta­n tänker inte vara tysta om mäns våld mot kvinnor. Nu hoppas Paul Åkerlund, Elliot Blixt, Bijan Zainali, Mats Wiking och Moez Dharsani att fler män ansluter till nätverket. I början av juni planeras för ett första seminarium, på digital bas.
Bild: Maria Loewen Nätverket ”Nu räcker det” i Trollhätta­n tänker inte vara tysta om mäns våld mot kvinnor. Nu hoppas Paul Åkerlund, Elliot Blixt, Bijan Zainali, Mats Wiking och Moez Dharsani att fler män ansluter till nätverket. I början av juni planeras för ett första seminarium, på digital bas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden