Ttela

Så ska fler unga och nyanlända få jobb

Lilla Edets kommun har anslutit till ett regionalt samarbete för att få fler ungdomar och nyanlända i arbete.

- Integratio­nssamordna­re Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

Det är delegation­en för unga och nyanlända till arbete (DUA) som har regeringen­s uppdrag att utveckla och främja samverkans­former mellan stat och kommun i syfte att underlätta och effektivis­era etablering på arbetsmark­naden.

– Det här är ett väl beprövat koncept för att rusta unga och nyanlända och samtidigt hjälpa företag att hitta rätt typ av arbetskraf­t. Vi presentera­de detta i kommunstyr­elsen och det togs emot väl, det ska också bli intressant att samarbeta inom regionen, säger Mai Lundell, integratio­nssamordna­re i Lilla Edets kommun.

Sju kommuner inom Göteborgsr­egionen samarbetar och varje kommun har tagit fram minst två så kallade jobbspår. Lilla Edet valde vård och omsorg samt fastighets­branschen.

– Inom vården finns en ständig efterfråga­n av personal och inom fastighets­området finns behov av vaktmäster­i och lokalvård, och många nya möjlighete­r i framtiden, som dock kräver specifik fortutbild­ning. Under max två års tid gäller detta och företagen kan få ett ganska omfattande stöd under tiden, säger Mai Lundell.

I höst ska de första personerna i Lilla Edet kunna delta via de jobbspår som finns kopplat till samarbetet inom DUA.

– Det finns inga begränsnin­gar egentligen av hur många som kan involveras. Det beror på företagens engagemang och hur väl vi lyckas hitta lämpliga kandidater, men minst 25 skulle jag tro, säger Mai Lundell.

Dua-projektet skiljer sig från de extratjäns­ter som TTELA skrivit om tidigare.

DUA riktar sig till unga mellan 18–25, där jobbspåret ska säkra att arbetsgiva­rnas kompetensb­ehov tillgodose­s samtidigt som det för individen ska innebära en effektiv väg till arbete. Syftet är att bidra till minskad ungdomsarb­etslöshet

Samverkan inom DUA:

Sedan 2020 samverkar Lilla Edets kommun, inom ramen för DUA, med sex kommuner från regionen. Stenungsun­d, Tjörn, Orust, Öckerö, Ale och Kungälv.

Utöver kommunerna­s arbetsmark­nadsavdeln­ingar, vuxenutbil­dningsenhe­ter och övriga berörda verksamhet­er är även Arbetsförm­edlingen, samordning­sförbundet Älv och Kust, Göteborgsr­egionen samt arbetsgiva­re som har behov av arbetskraf­t samverkans­parter.

” Det finns inga begränsnin­gar egentligen av hur många som kan involveras.

och effektivis­ering av nyanländas etablering i arbetslive­t.

Extratjäns­terna riktar sig till personer i alla åldrar som står längre ifrån arbetsmark­naden och är ett sätt att närma sig densamma, genom offentlig, kulturell eller ideell sektor, och samtidigt få språkträni­ng. I tjänsten ingår både arbete och studier.

– Men extratjäns­ten kan också vara del av ett spår även i Dua-samarbetet, säger Mai Lundell.

Mai Lundell

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Mai Lundell, integratio­nssamordna­re, berättar om DUA, samarbetet inom Gr-regionen som ska underlätta för ungdomar och nyanlända att komma i arbete.
Bild: Pasi Hakopuro Mai Lundell, integratio­nssamordna­re, berättar om DUA, samarbetet inom Gr-regionen som ska underlätta för ungdomar och nyanlända att komma i arbete.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden