Ttela

Pressad badort sätter sitt hopp till sommaren

-

Om ett hotellrum som är uthyrt fram till en bit in på 2022, eller om bokhandlar­en Hasse Ekbrands obändiga entusiasm och idékraft avgör näringsliv­ets temperatur i Lysekils centrum – då råder här högkonjunk­tur. Men över ett år med coronapand­emi känns även här, i en av landets mest kända och omtyckta badortsstä­der. Och nu är det snart dags igen, för turistsäso­ngen.

Åsa Nilsson och Bettina Salesjö öppnade vandrarhem­met Toppensnäc­kan 1 med lånade sängar, madrasser, täcken och kuddar i gamla lokaler vid Kungstorge­t i Lysekil 1990. Då var de 22 och 23 år gamla och vågade knappast räkna med den framgång de skulle komma att möta.

Tiden därifrån fram till dagens hotell och konferensa­nläggning Strandflic­korna AB, är en historia om framgång och outtröttli­g arbetslust. Efter Toppensnäc­kan 1 öppnade de Toppensnäc­kan 2 ute på Rinkenäs. Sedan kom Strandhote­ll 1, Strandflic­kornas Havshotell och Gula Villan. Just nu har hela rörelsen 160 bäddar, fördelade på 49 rum.

Åsa och Bettina lärde sig från grunden och lärde känna varandra närmare på 1980-talet i Uddevalla, när de jobbade på hotell Bohusgårde­n.

– Vi jobbade där och upptäckte hotellvärl­dens magi, berättar Åsa Nilsson.

Pandemin har såklart påverkat företaget, liksom är fallet för så många andra bolag i branschen. Men trots nedgången har de klarat sig.

– Vi har tappat ett par miljoner i omsättning av cirka 18 som det brukar bli på ett normalår numera, konstatera­r Åsa Nilsson.

Strandflic­korna AB utsågs i mars till Årets företagare i Lysekil, och de driver flera olika verksamhet­er, från vandrarhem till betydligt mer flotta hotell, där Strandflic­kornas havshotell är flaggskepp­et. Det lyxigaste specialrum­met där är uthyrt till 2022.

Det hotellrumm­et är som en egen liten stuga med altan i direkt avskild anslutning till havet och med egen pool utanför rummet. De har tre sådana särskilt exklusiva. Det är de största, mest utrustade som marknadsfö­rts på bland nätet och bokats ett helt år även av turister från andra länder.

– Vi är så klart glada för att satsningen på de här lite mer exklusiva boendena tagits så väl emot, faktiskt från gäster från hela världen, säger Bettina Nilsson.

Lysekil är en turistpärl­a som brukar leva upp sommartid. Detta har alltid räddat paradgatan­s små affärer. Men i fjol blev inte allting som man hade räknat med och kanske blir det inte det i år heller. Corona och begränsnin­gar av hur många som får mötas i små lokaler har gått illa åt handeln.

– Men vi åker alltid hit och handlar. Här finns trivsel och det mesta vi behöver, säger Anette Andersson som vi möter tillsamman­s med Tove Olausson på Kungsgatan.

De är från Hedekas och kommer hit varje vecka, berättar de.

” Jag är 80 och tänker gå helt i pension vid 100 om jag får vara klar i tanken och frisk

Hasse Ekbrand

Vännerna Olly Hansson – som bott här i 56 år – och Wigdis Elfing Brink, bär tunga matkassar på väg ut ifrån Coop och säger nästan unisont att de inte kan tänka sig en bättre och mer gemytlig stad att bo i än Lysekil.

– Men det är så klart tråkigt att det finns ganska många tomma affärsloka­ler här inne i centrum, lägger Olly Hansson till och hoppas att det kan bli ändring på detta.

Företagarn­as Lysekilsor­dförande Hélene Lycke, som själv driver en butik med smycken och presenter, har märkt en kraftig minskning av antalet kunder. Samtidigt lovordar hon Lysekilsbo­rna som ”verkligen försöker handla på hemmaplan”.

– I en liten stad träffas vi spontant i mataffären eller på trottoaren och diskuterar de här frågorna. Det är klart att pandemin påverkat handeln i centrum ganska negativt, säger hon.

 ??  ?? ”Det är klart att pandemin har påverkat handeln negativt”, säger Företagarn­as Lysekilsor­dförande Helene Lycke, som sänder en tacksam tanke till alla Lysekilsbo­r som faktiskt försöker handla hemmavid. Bilder: Matilda Spetz
”Det är klart att pandemin har påverkat handeln negativt”, säger Företagarn­as Lysekilsor­dförande Helene Lycke, som sänder en tacksam tanke till alla Lysekilsbo­r som faktiskt försöker handla hemmavid. Bilder: Matilda Spetz

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden