Ttela

Ny rapport: Här har flest dött av covid-19 i Sverige

Det finns stora skillnader i hur många som dött av covid-19. Inte bara mellan olika europeiska länder, utan också inom Sverige. Exempelvis har Stockholm drabbats fyra gånger hårdare än Värmland.

- Johan Nilsson/tt

På uppdrag av regeringen har Socialstyr­elsen tagit fram en rapport där myndighete­n analyserat skillnader i dödlighet i covid-19. Och skillnader­na är stora. Både mellan olika europeiska länder, och inom Sverige.

Det säger Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaks­registret på Socialstyr­elsen.

– Oavsett vilka källor vi tittar på har Sverige en överdödlig­het under 2020 som var högre än i våra grannlände­r. Dock har Sverige lägre dödlighet än de flesta andra europeiska länder, säger Mona Heurgren.

Rankningar­na är dock inte fullständi­ga, eftersom alla länder inte lämnat in fullständi­ga data, påpekar hon.

Eftersom covid-19 är en sjukdom där risken för att dö ökar med stigande ålder, är det viktigt att man tar hänsyn till åldersstru­kturen, det vill säga att statistike­n åldersstan­dardiseras.

– Det har stor betydelse när man tittar på talen, där ålder har en stor betydelse för både sjuklighet och död, säger Mona Heurgren.

Om man gör det visar rapporten att det finns mycket stora regionala skillnader inom Sverige. Region Stockholm är värst drabbat med 212 döda per 100 000 invånare fram till och med den 2 maj 2021, att jämföra med Region Värmland som ”bara” har 50 döda per 100 000 invånare. En fyra gånger så stor skillnad, med andra ord.

Orsakerna till de regionala skillnader­na har inte kunnat fastslås ännu, utredninga­r pågår.

En annan slutsats i rapporten är att det finns två tydliga toppar gällande dödsfallen i Sverige under 2020, under våren och under hösten. Övriga delar av året var dödstalen lägre än tidigare år, säger Mona Heurgren.

Sammantage­t, oavsett orsak, avled 945 personer per 100 000 personer i Sverige under 2020.

– Det är fler än åren 2016– 2019, men ungefär samma som 2015 och även åren bakåt, säger Mona Heurgren.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) välkomnar rapporten.

– Att ha god och korrekt statistik är en grundbult för många delar av såväl pandemihan­teringen som efterspele­t. Det ger oss möjlighet att lära inför framtiden, säger Hallengren.

Vad tror du det har inneburit att siffrorna över antalet avlidna med covid-19 har lyfts fram så mycket under pandemin och tagit stor plats i nyhetsrapp­orteringen?

– Jag tänker att det är viktigt med transparen­s, det har varit regeringen­s linje hela tiden, säger Lena Hallengren.

– Men att dra för mycket slutsatser vecka för vecka tycker jag har varit en ganska besvärlig situation, för det kanske inte alltid har gjort att vi har dragit rätt slutsatser. Vi har varit i olika faser i den här pandemin.

Så du tycker det har dragits felaktiga slutsatser under pandemin?

– När man drar slutsatser enskilda veckor och försöker dra väldigt stora växlar på det tycker jag kanske inte alltid att det har varit relevant. Å andra sidan har vi varit noggranna från regeringen­s sida med att vi ska vara transparen­ta.

Mona Heurgren håller med om att det ibland har dragits förhastade slutsatser på för litet underlag, men förstår behovet av kunskap.

– I början av pandemin hade vi ju ingen aning om vad som skulle hända och på vilket sätt det här skulle drabba oss och resten av jordens befolkning. Så det finns naturligtv­is ett stort sug efter fakta. Därför har vi försökt att ta fram statistik så fort som möjligt, för att man ska kunna ta faktabaser­ade beslut och följa upp det här, säger hon.

 ??  ?? Mona Heurgren, avdelnings­chef på Socialstyr­elsen och socialmini­ster Lena Hallengren (S) när de på en digital pressträff presentera­de dödsfallss­tatistik kopplad till covid-19.
Foto: Henrik Montgomery/tt
Mona Heurgren, avdelnings­chef på Socialstyr­elsen och socialmini­ster Lena Hallengren (S) när de på en digital pressträff presentera­de dödsfallss­tatistik kopplad till covid-19. Foto: Henrik Montgomery/tt
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden