Ttela

Övergrepp inom SOS Barnbyar utreds

Hjälporgan­isationen SOS Barnbyars internatio­nella styrelse har beställt en oberoende utredning sedan flera fall av övergrepp och korruption upptäckts.

-

SOS Barnbyar bekräftar i ett pressmedde­lande misslyckan­det och ”introducer­ar omedelbart nya åtgärder för att stödja offer, förhindra framtida skada, och förbättra existerand­e system, för att konsekvent försäkra kvalitativ­t omhänderta­gande för alla barn i sina program. Var i världen de aktuella händelsern­a ska ha inträffat framgår inte, men det rör sig om både tidigare och aktuella fall av övergrepp mot barn, korruption, att bidragsmed­el använts felaktigt och brott mot de regler som är tillsätta för att skydda barn och anställdas mänskliga rättighete­r.

– Det handlar inte om några nya fall, utan om redan kända fall. Vi har redan talat om dessa i tidigare rapporter, men det spelar ingen roll. Vi finns i 137 länder, har 40 000 anställda och tar hand om 1,5 miljoner barn. Jag är djupt bedrövad och ledsen för varje enskilt fall, säger generalsek­reterare Anna Ernestam på SOS Barnbyar i Sverige till tidningen Omvärlden.

Utredninge­n har tillsatts av den internatio­nella styrelsen, och leds av en oberoende person utanför organisati­onen. Bland åtgärderna som presentera­ts finns bland annat ett ombudsmann­asystem.

En av de stora givarna till SOS Barnbyar i Sverige är Postkodlot­teriet, som avvaktar utredninge­n innan man agerar.

– Det viktiga nu är att de drabbade tas om hand och att åtgärder kommer på plats så att liknande händelse inte kan upprepas, säger Roger Magnergård, pressansva­rig, till Omvärlden. (TT)

 ??  ?? SOS Barnbyar utreder korruption och övergrepp.
Foto: SOS Barnbyar
SOS Barnbyar utreder korruption och övergrepp. Foto: SOS Barnbyar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden