Ttela

Så ska nyrekryter­ingen till kriminella gängen stoppas

Ett fönster har öppnats med möjlighete­n att trycka tillbaka gängen, enligt rikspolisc­hefen. Regeringen kallade i går till ett stormöte med 26 kommuner för att bryta nyrekryter­ingen. Men polisbrist­en beskrivs som en bromskloss.

-

Flera kriminella personer som kopplas till organisera­d brottsligh­et sitter för tillfället bakom lås och bom.

Bakom varje gängkrimin­ell som plockas bort från gatorna står det i dagsläget tio unga som vill ta deras plats, enligt regeringen. Polisen vill utnyttja tillfället genom att försöka stoppa nyrekryter­ingen av unga till gängen, har rikspolisc­hef Anders Thornberg sagt i en intervju med TT. Han talar om ett fönster som öppnats.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) beskriver det som ett nytt läge.

– Vi ser att skjutninga­rna minskar i början på året och det skapar ett öppet fönster för att bryta nyrekryter­ingen. Gör vi inte det finns risken att den positiva utveckling­en vi just nu ser inte blir långsiktig.

Förra året skedde 90 skjutninga­r i Sverige under de tre första månaderna, i år är antalet 52. Samtidigt ligger antalet skjutninga­r på samma nivå som första kvartalen 2018 och 2019, då skedde också över 50 skjutninga­r de första tre månaderna.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och jämställdh­ets- och bostadsmin­ister Märta Stenevi (MP) deltog också på mötet tillsamman­s med Thornberg och 26 kommuner som har utsatta områden eller riskområde­n.

Enligt polisen kan inflödet av nya kriminella stoppas genom att samhället samverkar, såväl skolor, kommuner som socialtjän­st. Regeringen fokuserar på att skapa en jämlik skola, man riktar insatser på arbetsmark­naden mot utsatta områden och ger resurser till polisen.

– När vi från statens sida står för insatser som kan bekämpa brotten och bura in de mest brottsakti­va individern­a, då måste också den förebyggan­de verksamhet­en som kommunerna står för svara upp mot det, säger Morgan Johansson.

Brottsföre­byggande rådet (Brå) har pekat på att informatio­nsutbytet mellan socialtjän­st, polis och skola brister eftersom medarbetar­e saknar underlag om hur lagen ska tolkas och tillämpas.

Mikael Damberg säger att Brå nu tar fram vägledning för att lagstiftni­ngen ska användas bättre.

– Det går att dela informatio­n i större uträckning mellan myndighete­rna än vad som görs i dag.

Anna König Jerlmyr (M), finansborg­arråd i Stockholms stad, är kritisk efter mötet. Det är inte seriöst att de stora kommunerna får två minuter att problemati­sera kring gängkrimin­aliteten, säger hon.

– Vi kan tala om förebyggan­de insatser, vi kan tala om föräldrast­ödsprogram och annat, men till syvende och sist så kan vi inte skala upp vårt arbete mot gängkrimin­aliteten för det saknas poliser.

Men finns det mer ni kan göra från kommunens sida?

– Vi har startat ett avhopparpr­ogram och samarbetar sedan 2019 med polisen och kriminalvå­rden kring individer aktiva i gängkrimin­alitet och har sett goda resultat, inte minst i Järva. Men vi vill sprida detta till södra Stockholm och ser hur polisbrist­en sätter hinder.

Fönstret som rikspolisc­hefen talar om kan stängas snart, enligt Damberg.

– Vi vet att det kan komma bakslag, det kan bli ytterligar­e röda konflikter i de här gängmiljöe­rna. Men min bild är att nu är tiden att flytta fram positioner­na från samhället, flytta in i de här områdena och ta över närvaron och slå ut exempelvis öppen drogscen, säger Mikael Damberg. (TT)

 ??  ?? Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och inrikesmin­ister Mikael Damberg (S), höll tillsamman­s med jämställdh­ets- och bostadsmin­ister Märta Stenevi (MP) ett digitalt stormöte med polis och representa­nter för 26 kommuner, som har utsatta områden eller riskområde­n inom sina gränser. Foto: Henrik Montgomery/tt
Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och inrikesmin­ister Mikael Damberg (S), höll tillsamman­s med jämställdh­ets- och bostadsmin­ister Märta Stenevi (MP) ett digitalt stormöte med polis och representa­nter för 26 kommuner, som har utsatta områden eller riskområde­n inom sina gränser. Foto: Henrik Montgomery/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden