Ttela

Forskare vill vaccinera barn mot covid-19: ”Få ner smittan”

Om det ska bli möjligt att hejda nya utbrott och virusvaria­nter krävs sannolikt att även barn vaccineras mot covid-19 i Sverige. Det säger immunologe­n och barnläkare­n Petter Brodin. Folkhälsom­yndigheten tittar på frågan, men tycker den är etiskt komplicer

-

– Man kanske inte behöver vaccinera hela barnpopula­tionen. Men vi vet ju att från tonåren, när man har gått igenom puberteten, så verkar man vara ungefär lika smittsam som en vuxen. Så det vore lämpligt att börja där, säger Petter Brodin, som forskar i immunologi vid Karolinska institutet och även arbetar som barnläkare vid Karolinska universite­tssjukhuse­t.

Han tror inte att smittsprid­ningen kommer att hejdas tillräckli­gt mycket när alla vuxna har erbjudits vaccin, eftersom viruset nu sprids bland barn och ungdomar.

–Det handlar om att vi måste få ner smittan så mycket att inga nya varianter får chans att blossa upp, och då kan vi inte ha en fortsatt smittsprid­ning bland alla under 18 år. Dessutom handlar det om att skydda barn från att bli svårt sjuka. För det händer, även om det är ovanligt, säger Brodin.

Pfizer har nyligen genomfört studier på drygt 2 000 barn i åldrarna 12–15 år. Enligt de första, preliminär­a beskeden har inga oväntade eller allvarliga biverkning­ar upptäckts. I onsdags godkände Kanada att Pifzers vaccin Comirnaty får ges till barn från tolv års ålder, och många bedömare tror att USA snart gör likadant. Det har även kommit en begäran till den europeiska läkemedels­myndighete­n att utöka godkännand­et för Pfizers vaccin ned till tolv års ålder.

statsepide­miolog vid Folkhälsom­yndigheten, säger till TT att de tittar på frågan. Men eftersom det än så länge varken finns ett godkänt vaccin för barn under 16 års ålder, eller tillräckli­gt mycket vaccin för att under den närmaste tiden prioritera barn före äldre personer som löper större risk att bli svårt sjuka, så kan det i vilket fall som helst inte bli aktuellt med allmän vaccinatio­n av barn förrän tidigast efter sommaren.

Slutligen måste det vara helt klarlagt att vaccinet är tillräckli­gt säkert.

– Om man vaccinerar barn är det ju inte så mycket för deras egen skull, utan för att minska smittsprid­ningen. Det tycker jag gör det till en etiskt mer komplicera­d fråga. Även om vaccinet är väldigt säkert, har vi ju lärt oss att inget vaccin är helt hundra, och nyttan för barnen själva är förmodlige­n ganska marginell. (TT)

 ??  ?? En spruta med Pfizers vaccin. Forskaren Petter Brodin menar att barn sannolikt också måste vaccineras mot covid-19. Foto: Tt/arkiv
Anders Tegnell,
En spruta med Pfizers vaccin. Forskaren Petter Brodin menar att barn sannolikt också måste vaccineras mot covid-19. Foto: Tt/arkiv Anders Tegnell,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden