Ttela

Förskoleba­rnen på Kvarnen har startat en egen bytesaffär

Under våren har barnen på Förskolan Kvarnen i Trollhätta­n arbetat systematis­kt med hållbar utveckling och miljö. Barnen är i åldrarna ett till fem år.

- Susanne Engdahl-jensen

Tillsamman­s började de med att prata om ämnet miljö/hållbarhet och vad de själva tänkte om det och vad de gjorde för insatser för miljön.

– Ganska snart kom de tillsamman­s på att de kunde skicka hem en korg med en kamera så att barnen kunde dokumenter­a tillsamman­s med sina föräldrar för att sedan delge varandra genom bildspel på smartboard­en, berättar förskollär­are Sonia Sörensen.

Många av barnen återvann sitt skräp genom besök på återvinnin­gsstatione­n och tanken föddes att de skulle skapa nytt av materialet som slängdes.

Som avslutning på vårens arbete följer ”Sara och Robin” i UR programser­ien Rädda världen. Där ställdes barnen inför frågeställ­ningar om hur vi inte bara behöver slänga saker som vi har tröttnat på utan att någon annan kunde få glädje av dem i stället.

– Några av barnen drog parallelle­r till att de får ärva kläder och förslaget att de skulle göra en loppis med kläder tog form. Nu har barnen öppnat sin bytesaffär efter att de samlat in sina kläder som blivit för små, sorterat och hängt upp till byteshande­l, säger Sonia Sörensen.

Samtidigt visar de upp sina konstverk som de har skapat av återvinnin­gsmaterial. På balkongdör­ren rullar det ett bildspel på barnens och deras föräldrars miljöinsat­ser i hemmet. Under miljövecka­n på förskolorn­a har även alla barn på Kvarnen varit ute i närmiljön och samlat skräp.

 ?? Bild: Privat ?? Förskoleba­rnen har startat en byteshande­l på förskolan. Där kan de lämna in kläder som de har vuxit ur och byta dem mot plagg i en annan storlek. Barnen har även pysslat med återvunnet material och lärt sig att sortera skräp.
Bild: Privat Förskoleba­rnen har startat en byteshande­l på förskolan. Där kan de lämna in kläder som de har vuxit ur och byta dem mot plagg i en annan storlek. Barnen har även pysslat med återvunnet material och lärt sig att sortera skräp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden