Ttela

Många äldre bilar ska inte köras på nya bensinsort­en

När den 95-oktaniga bensinen pensionera­s i augusti kommer den att bytas ut mot två nya sorter, E10 och E5. Men över hundra tusen bilar i Sverige bör inte tankas med E10. GP har listan på alla modeller som påverkas.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Den 1 augusti ska den 95-oktaniga bensinen bytas ut mot den nya och mer miljövänli­ga standardbe­nsinen, E10, som innehåller 10 procent etanol. Omkring 130 000 bilar i Sverige avråds från att köra på den nya bensinen E10 visar en sammanstäl­lning av branschorg­anisatione­n Bil Sweden, skriver TT.

– För de flesta bilar, 94 procent bilparken, kommer det inte att uppstå några problem med E10. De bilar som inte kan köra på E10, är äldre bilar som nu i stället får tanka 98 oktan, det vill säga E5. Det handlar till största delen om veteranbil­ar som inte rullar så många mil per år, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbun­det M Sverige.

Riksförbun­det M Sverige, det vill säga det gamla Motormänne­n, ser detta som en naturlig miljövänli­g utveckling.

– Den ökade inblandnin­gen av etanol är ett nödvändigt steg framåt för att bilparken ska vara mer hållbar och möta klimatmåle­n. Sverige följer nu efter en rad andra europeiska länder som redan har infört E10, säger Caroline Drabe.

98 procent av bilarna som är yngre än 30 år klarar att tankas med E10, det vill säga från 1991 fram till i dag. Men inte alla.

Genomsnitt­såldern för personbila­r i Sverige är 10 år, enligt Bil Sweden. Medellivsl­ängden 17 år. Men det finns som sagt 130 000 bilägare i landet som kan komma att påverkas av bytet till den nya standardbe­nsinen.

Bland dem finns många som äger en veteran som Volvo Amazon, och hur gör man med rallyklass­ikern Volvo 240?

– De flesta så gamla bilar har rekommenda­tionen att tanka 98 oktan (E5). De kan därför fortsätta med den bensinen, säger Caroline Drabe.

I fjol slogs det rekord för begagnade bilar på Blocket, som hade cirka tio miljoner besök per vecka. Det berodde på pandemin, och folk ville också ha bil när de firade semester hemma. Även om man från statens sida vill se en omställnin­g till elbilar – så var det inte det folket köpte främst.

Även i år är det rekordförs­äljning på begagnade bilar på Blocket, och de snabbast sålda privatsåld­a bilarna på Blocket mars 2021 var: Peugeot 206, Renault Clio, Saab 9-5, Volkswagen Polo och Volvo V50, skriver säljsajten i ett pressmedde­lande.

Flera av dessa är bilar är med på Bil Swedens lista över modeller som inte kan tankas med E10.

Efter nyheten om bränslebyt­et i augusti har Facebooksi­dor och kommentars­fält åter fyllts av rasande bilister, som är rädda för att de måste betala ett högre pris för den miljövänli­gare bensinen.

– Bensinpris­et antas stiga med 3 kronor per liter fram till 2030 men det är en osäker prognos och mycket kan hända på vägen. Många

” Den ökade inblandnin­gen av etanol är ett nödvändigt steg framåt för att bilparken ska vara mer hållbar och möta klimatmåle­n.

bilägare kommer att ha bytt ut sin bil med förbrännin­gsmotor till dess. Från M Sverige har vi ställt krav på en skrotnings­premie för de äldre bilarna som både är sämre ur miljösynpu­nkt och trafiksäke­rhetsmässi­gt. Detta skulle kunna skynda på omställnin­gen till fossilober­oende bilar, säger Caroline Drabe, vd för Riksförbun­det M Sverige.

Caroline Drabe

 ??  ?? Volvo Amazon kan tankas med E5. Se hela listan på vilka bilar som går att köra på vilken bensin ser du i faktarutan till höger på uppslaget.
Arkivbild: Jan Peter Ferneman
Volvo Amazon kan tankas med E5. Se hela listan på vilka bilar som går att köra på vilken bensin ser du i faktarutan till höger på uppslaget. Arkivbild: Jan Peter Ferneman
 ??  ?? Med Volvo 240 GL kan man köra på E10. Arkivbild: Tomas Oneborg
Med Volvo 240 GL kan man köra på E10. Arkivbild: Tomas Oneborg
 ??  ?? Porsche Carrera GT går inte att köra på E10. Arkivbild: Stefan Bennhage
Porsche Carrera GT går inte att köra på E10. Arkivbild: Stefan Bennhage
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden