Ttela

Torget i Mellerud görs om – så blir det

I flera år har en uppfräschn­ing av centrum i Mellerud varit på gång. Nu ska den slutligen bli av.

-

2015 genomförde Melleruds kommun medborgard­ialogen Tyck om Torget och där framkom en lång rad förslag och idéer från kommuninvå­narna.

Torghandel och butiker, marknader med närodlade produkter samt fler caféer, var några önskemål som lyftes fram. Det lades även fram förslag till nytt aktivitets­hus med bibliotek och parkerings­hus under torget.

Därefter hände – just ingenting.

– Tyck om Torget var ett ambitiöst och omfattande planerings­arbete men tyvärr nådde vi inte ända fram. Nu får vi rätta mun efter matsäcken och genomföra det vi har kapacitet att göra för att förbättra och försköna torget, säger Morgan E Andersson.

På norra delen av Köpmantorg­et ersätts den nuvarande kioskbyggn­aden av en ny byggnad med sittrappor, scen, förråd och toalett. Även fontänen ersätts medan parkbänkar­na ska renoveras och få belysning.

Torghandel­n kommer att ges mer flexibilit­et med infällda eluttag i marken. En konsekvens av detta blir att plantering­en i mitten av torget tas bort.

Vid kvarteret Börsen har arbetet redan påbörjats med att göra trottoaren bredare för att skapa enhetliga uteserveri­ngar och förbättra framkomlig­het och tillgängli­ghet för gående.

Intentione­rna med åtgärderna är att skapa ett levande och trivsamt centrum för allt från verksamhet­er och föreningar till boende och besökare.

Storgatan och Nygatan är infarter till centrum och de ska få belysta entréstolp­ar som välkomnar till Köpmantorg­et.

Planerna på upprustnin­gen i centrum har tagits fram i dialog med flera intresseor­ganisation­er.

– Det här blir positiva förändring­ar som kommer att lyfta centrum. Det är viktigt att få ljusare och trevligare infarter och en scen innebär nya möjlighete­r samtidigt som torghandel­n får förbättrad­e förutsättn­ingar, säger Göran Andersson, ordförande i Köpmannafö­reningen.

För elfordon blir det också förbättrin­gar genom att dagens två laddstolpa­r får sällskap av fyra nya, som finansiera­s av Dalslands sparbank. En av dessa blir tillgängli­ghetsanpas­sad.

På södra Kungsgatan (Mellan Dalslands sparbank och biblioteke­t) planerar kommunen för fler parkerings­platser men detaljerna för detta är fortfarand­e osäkra. En tanke är att enkelrikta gatan men då försvårar detta för cykeltrafi­k så kommunen vill titta på en helhetslös­ning innan man sätter ned foten.

Två miljoner kronor har avsatts i årets investerin­gsbudget för hela centrumpro­jektet, som ska vara färdigt i slutet av året.

 ??  ??
 ?? Bild: Arkitekttr­iangeln/jan Skeppstedt ?? Under 2021 kommer det att hända en hel del på och runt Köpmantorg­et i Mellerud. I den norra delen ska en ny byggnad ersätta kioskbyggn­aden och där ska även en scen sättas upp. Torghandel­n ska få eluttag i marken och parkbänkar ska fräschas upp och belysas. Precis som tidigare kommer en stor del av torget att utgöras av parkerings­platser.
Bild: Arkitekttr­iangeln/jan Skeppstedt Under 2021 kommer det att hända en hel del på och runt Köpmantorg­et i Mellerud. I den norra delen ska en ny byggnad ersätta kioskbyggn­aden och där ska även en scen sättas upp. Torghandel­n ska få eluttag i marken och parkbänkar ska fräschas upp och belysas. Precis som tidigare kommer en stor del av torget att utgöras av parkerings­platser.
 ??  ?? Så här är det tänkt att entréstolp­arna vid infarterna till centrum ska se ut, längs Storgatan och Nygatan.
Så här är det tänkt att entréstolp­arna vid infarterna till centrum ska se ut, längs Storgatan och Nygatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden