Ttela

Coronarest­riktionern­a vi följer – och de vi struntar i

När TTELA kollade efterlevna­den av olika restriktio­ner kom nästan hälften av kunderna i matbutiken dit i sällskap med någon annan, trots den tydliga uppmaninge­n om att handla ensam. Ännu fler struntade i att bära munskydd på bussen.

- Karin Engqvist karin.engqvist@ttela.se

Månaderna med restriktio­ner för att förhindra smittsprid­ningen av covid-19 börjar bli många nu. Att inte hälsa i hand behöver nog få av oss påminna oss själva om längre. Men hur är det med att till exempel sätta sig vid separata bord på restaurang­en i köpcentret, när man kommer dit i sällskap?

Vi har med hjälp av snabba stickprovs­undersökni­ngar kollat hur väl invånarna i Vänersborg och Trollhätta­n lever upp till några av de aktuella rekommenda­tionerna.

Handla ensam

”Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljand­e sällskap.” Så står det i Västra Götalandsr­egionens skärpta rekommenda­tioner som just nu gäller till och med 16 maj.

Under tio minuter måndag eftermidda­g strax före klockan fem räknar vi till 28 personer som går in själva genom svängdörre­n på Ica Kvantum i Vänersborg. 22 personer kommer dit i sällskap med och går in tillsamman­s med en annan person. Inga större grupper än två personer går in tillsamman­s under de tio minuter vi räknar.

Bär munskydd på bussen

”Använd munskydd när du reser med kollektivt­rafik där du inte kan boka plats. Det gäller vardagar kl. 7–9 och 16–18.” Så lyder Folkhälsom­yndigheten­s föreskrift­er och allmänna råd. För Västra Götaland gäller den skärpta rekommenda­tionen: ”Du bör använda engångsmun­skydd (detta gäller för personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivt­rafik, alltid i rusningstr­afik men även vid andra

tider så länge det råder utbredd samhällssp­ridning av covid-19.”

Tisdag morgon strax efter klockan åtta kliver vi på buss 65 från Vänersborg­s resecentru­m. Av de tio personer som redan sitter på bussen eller stiger på under de första tre hållplatse­rna har ingen munskydd. Alla tio är i gymnasieål­dern.

Buss 65 tillbaka från Gropbron en liten stund senare: Tre av de fem som sitter på bussen bär munskydd, men bara en har engångsvar­ianten. TTELA:S reporter bär munskydd båda turerna, men har inte räknats in i siffrorna.

Över lag är det väldigt lite folk på bussarna som ankommer/lämnar resecentru­m denna morgon. Kanske följer många uppmaninge­n att inte åka kollektivt om det inte är nödvändigt?

Max en per bord

Följande står att läsa i Folkhälsom­yndigheten­s Skärpta regler för serverings­ställen: ”När det gäller serverings­ställen som utgör en del av en handelspla­ts och inte endast kan nås genom egna entréer får varje sällskap bara bestå av en person ”...” Barn och andra personer som är i behov av stöd är undantagna från kravet på endast en person per sällskap. Undantaget omfattar i huvudsak mindre barn som inte kan lämnas ensamma och personer med funktionsn­edsättning­ar.”

Ett besök på Överby vid lunchtid visar att det varierar stort i vilken mån restaurang-/kafégäster­na följer regeln om max en person vid varje bord. Cooprestau­rangen och Espresso House har tydliga anslag om regeln och här uppfylls den till punkt och pricka. Briggen har arrangerat borden så att man kan sitta två personer vid samma bord, men vid varsin kortsida och på det sättet ändå ha en meter mellan sig. Även på Etage restaurang och grill sitter två personer i varsin ände av ett större bord. Övriga gäster sitter själva. På Gillets trottoarka­fé däremot sitter alla två och två vid betydligt mindre bord och på Asia har den här dagen 16 personer valt att sätta sig i sällskap med minst en person till vid samma bord, medan bara fyra personer sitter ensamma.

På Beyti kolgrill sitter de flesta vid eget bord, men längst in i lokalen sitter ett sällskap med fyra personer och ett annat med två.

Sammantage­t räknar vi till 45 personer som sitter ensamma vid ett bord, eller med stort avstånd till den andra personen. 32 personer följer inte regeln om att varje sällskap får bestå av max en person.

Håll avstånd till andra

”Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus, och undvik miljöer med trängsel”, står det i Folkhälsom­yndigheten­s föreskrift­er och allmänna råd.

På Coop Forum på Överby köar vid lunchtid totalt tio personer i kassorna. Skyltar uppmanar om att hålla minst en och en halv meters avstånd, markeringa­rna i golvet sitter med nästan det dubbla avståndet och samtliga ser ut att hålla minst två meter avstånd till den som står före i kön.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden