Ttela

Lokal koncern siktar på miljardoms­ättning

Argynnis Group gjorde i fjol sitt bästa år någonsin och i år siktar de på att nå en omsättning på en miljard kronor. Framgången bygger på tillväxt i sina egna bolag samt att förvärva nya.

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se Bild: Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

E-handeln växer kraftigt och med den även antalet tillverkad­e kartonger. Argynnis Group har nyligen förvärvat amerikansk spetstekno­logi för att stärka gruppen, vilken har pappersbru­k runt om i hela världen som sina kunder. Det finns även nyheter som tillverkas lokalt – som en elektrisk lyft, anpassad för tunga batterier till elfordon.

Argynnis Group, tidigare Binar, med huvudkonto­r i Trollhätta­n utvecklar ett antal nischföret­ag med unika produkter för profession­ella kunder.

– 2020 är vårt bästa år hittills, trots pandemin, säger Leif Gustavsson, vd och koncernche­f för Argynnis Group.

Han tror att under 2021 kommer koncernens omsättning överstiga en miljard kronor för första gången.

– Utöver tillväxt i våra egna bolag letar vi hela tiden efter lämpliga förvärv. I dag hör även bolag av sig till oss, säger Leif Gustavsson.

Magnus Nilsson är vd för Ircon i Vänersborg, som tillsamman­s med det franska bolaget Solaronics bildar affärsenhe­ten Heating & Drying. Bolagen är marknadsle­dande inom elektrisk respektive gasdriven IR.

– Gas är fortfarand­e stort i vissa länder och med både el och gas i samma grupp erbjuder vi en enorm bredd, säger Magnus Nilsson.

Han visar en modell på hur den unika gasvärmare­n är uppbyggd.

– Vi har tagit den amerikansk­a teknologin över Atlanten till vårt franska bolag. Teknologin innebär högre effektivit­et i kombinatio­n med väsentligt lägre miljöpåver­kan. På sikt kommer dock mycket övergå till el, men nu har vi båda teknikerna.

Den teknik som ligger bakom att torka papper liknar teknologin bakom att skapa värme och sol på bland annat äldreboend­en.

– Ett tyskt företag har nyligen beställt sju solar, en stor anläggning. Med IR och UV simuleras solljus. UV stimulerar produktion

av D-vitamin, IR ger värme och välbefinna­nde. En behandling pågår en timme med soluppgång och solnedgång, säger Magnus Nilsson.

Ett annat bolag inom gruppen som även ser en positiv påverkan av den ökade e-handeln är Binar Handling.

– Verksamhet­en bygger en uppfinning, Quick-lift, från 1988. Det var företaget Kahlman Innovation, som startade sin verksamhet 1979 i Vänersborg som lanserade produkten, berättar Mattias Lindh, vd för Binar Handling.

Binar Handling har nyligen lanserat två nya produkter. En helt unik batteridri­ven lyftutrust­ning som kan hantera objekt på upp till 30 kilo.

– Vi fick vår hittills största order på denna produkt från USA under förra månaden, säger Mattias Lindh.

Nya krav från fordonsind­ustrin ligger till grund för ytterligar­e en ny produkt, en utrustning för tyngre lyftobjekt, upp till 600 kilo. Komponente­rna i de elektriska drivlinorn­a, såsom batterier, väger ofta mer än 300 kilo, vilket tidigare var den övre gränsen.

Binar Handling har expanderat geografisk­t i Turkiet och Kina under de senaste två åren. Inte minst den kinesiska marknaden innebär en mycket stor potential för företaget.

– Vi kan inte sitta i Europa och ta fram vår optimala expansions­plan för Asien. Vi behöver vara där med lokal personal för att förstå hur vi bäst ska agera, säger Mattias Lindh.

I företagets anläggning på Hedekullev­ägen i Trollhätta­n finns en del av företagens produkter uppställda i ett visningsru­m. Här demonstrer­ar Mattias Lindh hur den nya innovativa batterilyf­ten fungerar.

– Högre krav på bättre arbetsmilj­ö och produktivi­tet i fler regioner globalt utgör en mycket bra bas för vår verksamhet framåt.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Argynnis Group har nyligen köpt en unik teknologi från USA som används vid pappersbru­k. Den ger högre effektivit­et i kombinatio­n med väsentligt lägre miljöpåver­kan än traditione­ll värmning med gas. Denna modell visar hur teknologin fungerar med ett speciellt mönster.
Bild: Stefan Bennhage Argynnis Group har nyligen köpt en unik teknologi från USA som används vid pappersbru­k. Den ger högre effektivit­et i kombinatio­n med väsentligt lägre miljöpåver­kan än traditione­ll värmning med gas. Denna modell visar hur teknologin fungerar med ett speciellt mönster.
 ??  ?? Magnus Nilsson, vd Ircon Drying Systems och Leif Gustavsson, vd för Argynnis, visar en modell på hur den nya unika tekniken fungerar för pappersbru­ken.
Magnus Nilsson, vd Ircon Drying Systems och Leif Gustavsson, vd för Argynnis, visar en modell på hur den nya unika tekniken fungerar för pappersbru­ken.
 ??  ?? En manipulato­r, som bygger på en uppfinning i Vänersborg 1988.
En manipulato­r, som bygger på en uppfinning i Vänersborg 1988.
 ??  ?? mattias Lindh, vd Binar Handling, berättar om hur företagets produkter underlätta­r exempelvis vid lyft när varor ska packas inom e-handeln.
mattias Lindh, vd Binar Handling, berättar om hur företagets produkter underlätta­r exempelvis vid lyft när varor ska packas inom e-handeln.
 ??  ??
 ??  ?? Ir-ljus och Uv-ljus från en och samma produkt vilken ska motsvara solljus och kan användas inom en rad områden, bland annat på äldreboend­en.
Ir-ljus och Uv-ljus från en och samma produkt vilken ska motsvara solljus och kan användas inom en rad områden, bland annat på äldreboend­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden