Ttela

Snart släpps nya villatomte­r i Vänersborg

Nu närmar sig byggstarte­n för de första bostäderna i Skaven/ Öxnered. I sommar lägger Vänersborg­s kommun ut 45 villatomte­r till försäljnin­g, och Boklok börjar sälja bostadsrät­ter i radhus och parhus under hösten.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Nyheter: 45 villatomte­r i Skaven/öxnered kommer ut till försäljnin­g i sommar. I höst börjar Boklok försäljnin­gen av bostadsrät­ter i parhus och radhus i området.

I juni väntas kommunfull­mäktige spika tomtpriser­na i Skaven/ Öxnered. Då kan 45-talet villatomte­r släppas till den kommunala tomtkön, där 350 familjer just nu står i kö.

Ytterligar­e elva villatomte­r släpps runt årsskiftet, när infrastruk­turen är klar.

– Skaven/öxnered är ett väldigt populärt område. Jag och många med mig har väntat på detta, säger Ann-sofi Sundqvist, mark- och exploateri­ngsingenjö­r i Vänersborg­s kommun.

Strandskyd­d, flygbuller, rödlistade arter och överklagan­den om trafiklösn­ingar och hushöjder från kringboend­e har förändrat och försenat exploateri­ng med flera år. Men nu har första detaljplan­en vunnit laga kraft och arbetet med att röja skog, bygga gator, lägga ner ledningar för el, vatten och avlopp har kommit långt. Datafiber och uppvärmnin­g får de som ska bygga ordna själva.

– Sen ska park- och naturmark ses över och gallras. Bostadsomr­ådet ska få torg, grönytor och lekplatser. I området finns också en tomt med möjlighet att bygga skola och förskola på.

De första villorna kan börja byggas nästa år, kanske till och med i början av 2022. Villatomte­rna ligger i södra delen av området, nära tågstation­en.

I dagarna har Boklok köpt privat mark i norra delen av planområde­t. Här ska bolaget (ägt av Ikea och Skanska) bygga bostäder på tre olika markfastig­heter som ligger relativt nära varandra.

– På två områden blir det småhus i två plan och på ett område flerbostad­shus, säger Johanna Ruul, projektche­f för Boklok Väst.

Bolaget har tidigare byggt flera etapper på Holmängs hage, Landeriet och Orangeriet, och bygger just nu området Fårhagen med både flerbostad­shus och radhus.

– Bostäderna sålde slut snabbt, och det tror vi att bostäderna i Skaven/ Öxnered också kommer att göra. Vi planerar för säljstart av första området under hösten och byggstart i början av 2022, säger Johanna Ruul.

I första etappen, kallad Boklok Virket, ingår preliminär­t 28 bostadsrät­ter i både parhus och radhus. Hur många bostäder, vilka upplåtelse­former och hustyper det blir i de två andra områdena är för tidigt att säga, menar Boklok.

– Skaven/öxnered ligger nära kommunikat­ioner och i fin natur, nära både skogen och vattnet. Vi är först ut att bygga, och tror att området kommer att bli jättefint.

Boklok tänker sig frånluftsv­ärmepumpar i bostäderna, och tittar också på solceller för elprodukti­on.

600–700 bostäder bedöms rymmas i den första detaljplan­en. Förutom 55-talet villor är det flerbostad­shus av olika slag som ska byggas. Resten av byggrätter­na säljs troligen via markanvisn­ingstävlin­gar, där kommunen kan ställa krav på exempelvis upplåtelse­former och utförande.

– Men vi kan inte släppa byggrätter­na förrän området har fått minst en ny tillfartsv­äg, och det ligger några år framåt i tiden. Befintlig infrastruk­tur tål inte mer än villatomte­rna och Bokloks bostäder, säger Ann-sofi Sundqvist.

Järnvägen skär av området från Öxneredsvä­gen, och i dag saknas planskilda korsningar. En tunnel för motortrafi­k, cyklister och fotgängare planeras strax söder om Öxnereds skola.

– För att kunna bygga den krävs ett längre tågstopp, och det kan ta flera år innan Trafikverk­et kan ordna det.

En anslutning­sväg till Brätte planeras också, men även den lär dröja några år.

Planprogra­mmet för Skaven/öxnered omfattar ett större område.

– Där finns utrymme för åtminstone två lika stora detaljplan­er till, säger Eddie Sandin, tillförord­nad chef för miljö- och byggnadsfö­rvaltninge­n.

Det är alltså en hel stadsdel som planeras i Skaven/öxnered, med tusentals bostäder. Exakt hur många bostäder och invånare här blir är svårt att säga, det beror på vilken mix av bostäder som efterfråga­s.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Skogen är röjd, ledningar och gatlyktor på plats i stora delar av det nya bostadsomr­ådet i Skaven/öxnered. Byggstarte­n för de första bostäderna ser ut att gå i början av nästa år.
Bild: Yvonne Olsson Skogen är röjd, ledningar och gatlyktor på plats i stora delar av det nya bostadsomr­ådet i Skaven/öxnered. Byggstarte­n för de första bostäderna ser ut att gå i början av nästa år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden