Ttela

Personal kunde inte stoppa hundattack

- Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se

Nyheter: Hunden Lisen har opererats åtta gånger efter en oprovocera­d attack av en aggressiv hund. Den hunden rastades av omsorgsper­sonal och nu frågar sig Lisens ägare vem som är ansvarig.

Under en promenad attackerad­es Lena Thorssons hund Lisen av en annan hund. Lisen blev så svårt skadad att hon måste opereras åtta gånger. Den aggressiva hunden rastades av personal på ett Lss-boende och nu ifrågasätt­er Lena Thorsson vilket ansvar Trollhätta­ns stad tar för personalen­s arbetssitu­ation.

Det var en regnig torsdagskv­äll i november förra året som Lena Thorsson rastade sin snart elvaåriga hund Lisen, en japansk spets, på sin vanliga promenadru­nda på Lextorp i Trollhätta­n. På vägen mötte de två personer med varsin kopplad hund.

– Vi gick lite åt sidan och precis när vi skulle passera dem såg jag hur den ena av de två hundarna ställde sig på bakbenen och rusade mot min hund. Det var en helt oprovocera­d attack. Hunden bet tag i Lisen och det såg ut som att den fick ett grepp över strupen på henne. Jag tänkte att ”nu dör hon”.

Enligt Lena försökte mannen, som den aggressiva hunden slitit sig ifrån, avbryta attacken men hunden släppte taget om Lisen först när hon segnade ihop på marken.

Lisen blev svårt skadad, förlorade tänder och skadade ryggen – totalt har hon genomgått åtta operatione­r. I dag har hon återhämtat sig och hunden som gick till attack avlivades kort efteråt då länsstyrel­sen kopplats in. I samband med händelsen berättade mannen som hållit i den aggressiva hunden att han arbetade på ett Lss-boende och att de två hundarna bodde hos en person på boendet. Nu är Lena Thorsson kritisk till vilket ansvar Trollhätta­ns stad har tagit för situatione­n.

– Ingen skugga ska falla över killen, han gjorde allt han kunde för att stoppa det. Men vad gör en sån här hund på ett Lss-boende och vad innebär det för personalen? Det är verkligen inte okej att omsorgsper­sonal – eller någon – ska behöva hantera farliga hundar och riskera att hamna i en sån här situation, säger hon.

Enligt Socialstyr­elsen finns det inga juridiska hinder för att ha husdjur på ett Lss-boende, så länge djurägaren själv kan ta hand om det och har det i sin egen lägenhet. ”Men det är viktigt att ta hänsyn till allergier och rädslor hos de övriga i boendet och personalen om djur vistas i gemensamhe­tsutrymmen”, skriver Socialstyr­elsen. Arbetsgiva­ren har också ett ansvar för att identifier­a eventuella risker och vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra olyckor, vilket även fackförbun­det Kommunal betonar.

– Den boendes vilja och rättighete­r väger tungt, men givetvis ska det göras en riskbedömn­ing om det uppstår en ny situation för personalen. I samband med husdjur kan det finnas allergier, rädsla eller andra skäl som kan göra det svårt för personal. Då måste arbetsgiva­ren undersöka andra möjliga lösningar, till exempel förflyttni­ng av personal, säger Fredrik Rydell, som är ordförande i fackförbun­det Kommunal Vänerväst.

Tanya Tynkkinen är enhetschef i Trollhätta­ns stad och har svarat på TTELA:S frågor om ärendet per mejl. Hon bekräftar att kommunen har rutiner för att förebygga eventuella risksituat­ioner för personal. Utifrån risk- och konsekvens­analyser tar man fram rutiner som ska tillgodose behoven.

– När det kommer till husdjur inom denna boendeform gäller samma förutsättn­ingar som för alla i samhället. Alla hyresgäste­r får ha djur, om hyresvärde­n tillåter det, men vid införskaff­andet av husdjur skrivs alltid ett husdjursko­ntrakt. Hyresgäste­n får till sig att det är denne som har ansvaret för sitt djur, det är alltid ägaren av djuret som bär ansvaret. Genom det kontraktet säkerställ­er vi att hyresgäste­n är medveten om att personal ska anmäla eventuella missförhål­landen enligt lex Maja.

Kan personal ha ansvar för att rasta en hund? Kan det ingå i biståndet?

– Personal utgår från ett biståndsbe­slut. Därmed kan personal exempelvis vara behjälplig­a med påminnelse­r och så vidare. Den enskilde har strikt ansvar.

En lex Maja-anmälan innebär att personal inom hälso- och sjukvård eller socialtjän­st under vissa förutsättn­ingar får bryta sekretesse­n om de påträffar misskötta djur i sitt arbete. Om ett djur beter sig aggressivt kan det vara ett tecken på ohälsa, som kan anmälas till länsstyrel­sen eller polisen. Någon lex Maja-anmälan har dock inte gjorts inom den aktuella verksamhet­en, enligt Tanya Tynkkinen.

Hundägaren Lena Thorsson har via kontakter fått höra att det funnits en hund på ett Lss-boende som personal har varit rädd för. Det är dock inget som enhetschef Tanya Tynkkinen känner igen.

– Jag har inte fått till mig att personal upplevt att det finns något djur som skulle vara aggressivt inom verksamhet­en.

Har händelsen lett till att kommunen vidtagit några åtgärder?

– Vi kommer se över våra rutiner kring hyresgäste­rnas ansvar och eventuella stödbehov vid skötsel av sina husdjur.

Lisens vård har kostat tusentals kronor, vilket Lena Thorsson har fått lösa via sitt eget försäkring­sbolag.

– I samband med händelsen hade vi kontakt med en tidigare enhetschef som menade att vi inte skulle drabbas ekonomiskt, eftersom kommunen hade försäkring­ar som gick in, säger hon.

Men efter att Trollhätta­ns stad anmält skadan kom deras försäkring­sbolag fram till att kommunen inte har något skadestånd­sansvar med motivering­en att ”staden är fel part”.

– Enligt lagen om tillsyn av hundar och katter är det hundägaren som ska ersätta en skada som orsakas av en hund, även om innehavare­n inte vållat skadan, skriver Tanya Tynkkinen.

Enligt samma lag har hundägaren rätt att få tillbaka vad den betalat i skadestånd av den som vållat skadan. Men Lena Thorsson har inte möjlighet att ta reda på vem hundägaren är, eftersom Trollhätta­ns stad hänvisar till sekretessl­agstiftnin­gen.

– Vi har haft utlägg på betydligt mer än vad vår försäkring täckte. Men vi saknar helt möjlighet att ställa den andra hundägaren till svars, säger Lena Thorsson.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? I november blev den japanska spetsen Lisen attackerad av en annan hund under en promenad.
Bild: Privat I november blev den japanska spetsen Lisen attackerad av en annan hund under en promenad.
 ??  ?? Lisen blev svårt skadad, förlorade tänder och skadade ryggen – totalt har hon genomgått åtta operatione­r sedan händelsen.
Lisen blev svårt skadad, förlorade tänder och skadade ryggen – totalt har hon genomgått åtta operatione­r sedan händelsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden