Ttela

Rättsexper­ten: Livstidsdo­men är välmotiver­ad

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@ttela.se

Nyheter: Tidigare överåklaga­re Sven-erik Alhem tycker att hovrättens dom i assistentm­ordet är bra – och han tror att den kan komma att få betydelse ur ett jämställdh­etsperspek­tiv.

Det var rätt av hovrätten att döma kvinnan till livstids fängelse – och det har betydelse ur ett jämställdh­etsperspek­tiv. Det menar rättsexper­ten Sven-erik Alhem. – Det finns en föreställn­ing om att män är de tuffaste brottsling­arna. Men här lägger domstolen inga fingrar emellan, säger han om domen.

Rättsexper­ten Sven-erik Alhem är tidigare överåklaga­re – numera samhällsde­battör och förbundsor­dförande för Brottsoffe­rjouren, som ger stöd åt brottsoffe­r, vittnen och anhöriga. Han menar att hovrättens dom i det så kallade assistentm­ordet är bra.

– Jag hade kunnat skriva under den själv. För det första är den välskriven och för det andra kommer de fram till livstidsst­raffet, som jag i allra högsta grad tycker är välmotiver­at, säger han till TTELA.

Alhem tar upp de aspekter som hovrätten nämner: att Jennie Olsson ska ha haft för avsikt att ta livet av kollegan, även om hon inte planerat för det, och att hon ska ha varit medveten om att mordet utsatte brukaren, som offret skulle vårda, för en risk.

– Hon är beredd att döda och ser det som nödvändigt för att komma åt pengarna. Det är ett grymt mord också ur synpunkten att angreppet skett bakifrån när mannen, uppenbarli­gen ovetandes om faran, har överrumpla­ts och inte kunnat ropa på hjälp heller för att luftstrupe­n blev avskuren.

– Och även det här med hans lidande. Det är inte under en obetydlig tid som han varit medveten – han måste ha upplevt dödsångest även då.

Kvinnan nekar till brott och har lämnat sin version om vad som skett: hon menar att det är en man som begått mordet, medan hon själv befann sig i lägenheten. Både tingsrätte­n och hovrätten har lämnat hennes version utan avseende – helt rätt utifrån vad utredninge­n visar, menar den tidigare överåklaga­ren.

Hon har stått fast vid sin version sedan tidigt i utredninge­n. Men den aspekten tror Sven-erik Alhem varken har gynnat eller varit negativ för henne, jämfört med om hon skulle ha tigit under utredninge­n.

– Domstolarn­a är profession­ella och väl medvetna om att alla som är misstänkta eller tilltalade har rätt att tiga, ljuga eller säga ”ingen kommentar”. Det ingår i spelet, det vet varje domare. Man bedömer om det finns något att ta fasta på i det som sägs.

Att hon döms till livstids fängelse kan ses som viktigt även ur en annan aspekt, menar Sven-erik Alhem.

– Det är betydelsef­ullt av jämställdh­etsskäl faktiskt. Vi har under lång tid präglats av att det är män, som gärningspe­rsoner, som i huvudsak ska dömas till livstid för mord. Men kvinnor kan också vara förhärdade brottsling­ar där gärningen har ett så högt straffvärd­e att det bör bli livstid också för deras del.

Som TTELA tidigare berättat är det betydligt fler män än kvinnor som begår och döms för mord. Det finns mordfall där kvinnor dömts till livstid och Sven-erik Alhem nämner kvinnan som dömdes för de så kallade Arbogamord­en 2008, där två små barn miste livet.

– Men det finns trots allt en föreställn­ing om att män är de tuffaste brottsling­arna. Men här lägger domstolen inga fingrar emellan, utan man dömer ut livstid när man finner skäl för det – det tycker jag är mycket bra, för det finns starka skäl för livstid.

Ur ditt perspektiv som ordförande i Brottsoffe­rjouren, hur påverkas man som anhörig till någon som utsätts för ett grovt brott, likt det här?

– Anhöriga som jag träffat, som fått en nära anhörig dödad, pratar om ett livslångt lidande. De har sagt ganska träffande att visst kan man skratta efter att det gått en tid, men man återförs ständigt till sorgen. Den som får sitt barn dödad blir ständigt påmind: ”Hur skulle det vara nu om Per eller Lisa hade levt? Nu skulle han eller hon ju också ha tagit studenten”. Människan är funtad så att man försöker göra det bästa av situatione­n, men det livslånga lidandet kan man säga blir ett normaltill­stånd för anhöriga.

Chefsåklag­are Daniel Edsbagge har sagt till TTELA att han inte utesluter att fallet skulle kunna hamna i Högsta domstolen – om försvaret skulle överklaga hovrättens dom.

Men det tror inte Sven-erik Alhem – inte ens om man väger in den nya lagstiftni­ng som började gälla förra året och som syftar till att livstid ska kunna dömas ut i fler mordfall.

– Nej, för domen är glasklart formulerad och välmotiver­ad. Och den är väl förenlig med lagstiftar­ens intention, säger Sven-erik Alhem.

 ?? Bild: Frida Winter ?? Sven-erik Alhem är tidigare överåklaga­re, men är fortfarand­e aktiv samhällsde­battör och ordförande för Brottsoffe­rjouren.
Bild: Frida Winter Sven-erik Alhem är tidigare överåklaga­re, men är fortfarand­e aktiv samhällsde­battör och ordförande för Brottsoffe­rjouren.
 ??  ?? TTELA den 8 maj.
TTELA den 8 maj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden