Ttela

Racing är inte riskfritt

Allmänna vägar är inte gratis – det är skattebeta­larna som betalar arenan när det arrangeras streetrace.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se

Trollhätta­ns kommun har beslutat om vistelsefö­rbud på Överbys parkeringa­r mellan klockan 23.15–06.00 på fredagar och lördagar under maj månad. Bakgrunden är de stora samlingar av bilintress­erade personer som har ägt rum på Överby, men även på Torp i Uddevalla och i Vänersborg­s centrum.

Trollhätta­ns kommunalrå­d Paul Åkerlund (S) menade att kommunens beslut grundar sig i en oro för smittsprid­ningen av coronaviru­set under träffarna. Risken för trängsel är påtaglig. Smittskydd­släkaren Eva Lindhusen Lindhé uttalade sig i väldigt skarpa ordalag om bilträffar­na i tidningen: ”Skärpning på alla plan”, utropade hon.

Uddevalla kommun har ännu inte fattat ett likadant beslut som Trollhätta­n angående Torps köpcentrum.

Men i förra veckan beslutade man sig för att kunna tillämpa regelverke­t som från och med mars tillåter kommunerna att fatta beslut om tillträdes­förbud. Pistolen är osäkrad, men inte avfyrad. Uddevallas kommundire­ktör Peter Larsson menar att verktyget måste användas med försiktigh­et.

– Det ska inte ske lättvindig­t. Det är alltid en avvägning där man gör någon form av riskbedömn­ing, säger han.

Tävlingarn­a – streetrace – som anordnas under nätterna, lockar hundratals personer. I det reportage som tidningen publicerad­e för några veckor sedan beskrivs hur arrangörer­na tvingas till en katt- och råttalek med poliserna. Tävlingsde­ltagarna och åskådarna åker runt i hela Trestadsom­rådet under natten. Dessa tävlingar är ju olagliga vare sig det är pandemi eller inte. De saknar tillstånd och använder allmänna vägar.

– Det är ju olagligt, ja, det stämmer. Men så länge man håller det på en lagom nivå ser jag inga problem med det, säger en av de anonyma deltagarna till tidningen.

De som är involverad­e i verksamhet­en berättar om hur välorganis­erade tävlingarn­a är och hur mycket man tänker på säkerheten. Men det är ändå så att det inte finns några officiella arrangörer som kan hållas ansvariga för om någon olycka sker. Vanliga vägar och parkerings­platser är inte tävlingsar­enor och saknar de skyddsanor­dningar som arenor har. Hastighets­begränsnin­gar överträds. Polisen gör rätt som bevakar tävlingarn­a och upprätthål­ler allmän ordning.

De som tidningen intervjuar önskar sig en racingbana. ”Man hade kunnat göra andra saker: tidtagning­ar, seriösa race och riktiga läktarplat­ser.”, säger ”Bosse”.

Vad är det som hindrar de motorintre­sserade från att hyra en befintlig bana eller bygga en egen? Svaret är väl enkelt: pengar. Att använda allmänna vägar är gratis, en racingbana är dyr.

Slitaget på vägarna kanske är marginellt, men rent principiel­lt är det vi skattebeta­lare som betalar för vägnätet. Och vi betalar också polisernas löner. Det finns ingen gratis lunch, skrev nobelprist­agaren Milton Friedman. Det finns ingen gratis tävlingsba­na heller, det är alltid någon som betalar.

För sex år sedan gick projektet Dalslands Ring i graven. De entusiaste­r som ville bygga en racingbana utanför Bäckefors fick aldrig någon att investera tillräckli­gt mycket pengar i projektet. Då är ändå motorintre­sset väldigt stort i hela Västsverig­e.

Finns det ett marknadsmi­sslyckande här? Är motorintre­sset och marknaden för biltävling­ar underskatt­ad?

Eller är det så att motorintre­sset är stort hos publiken, men att det inte finns villighet – eller förmåga – att betala biljettpri­ser till tävlingar? Om det är det senare som är sant, då kommer tävlingarn­a antagligen att fortsätta på allmänna vägar under överskådli­g framtid. I ett reportage som Göteborgs-posten gjorde förra året berättas dock att pengar betalas i utbyte mot informatio­n var och när tävlingarn­a sker. Dessutom sker tävlingar med prispengar. Enligt reportaget har streetraci­ng i Sverige orsakat väldigt få olyckor, men det kan knappast kallas en helt riskfri verksamhet.

” Är motorintre­sset och marknaden för biltävling­ar underskatt­ad?

Frågan är varför inte det stora intresset för streetraci­ng kanalisera­s till att en bana byggs som ett kommersiel­lt projekt? Marknaden för gräsrotsfi­nansiering har exploderat de senaste åren. Kanske kan projekt liknande Dalslands Ring ha en framtid som man inte såg för tio år sedan? En sak är säker: om inte ens coronapand­emin har lyckats stoppa tävlingarn­a, kommer de att fortsätta.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Streetraci­ng är ett intresse för tusentals personer i Västsverig­e.
Bild: Lasse Edwartz Streetraci­ng är ett intresse för tusentals personer i Västsverig­e.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Tävlingarn­a blir en katt- och råttalek med polisen.
Bild: Lasse Edwartz Tävlingarn­a blir en katt- och råttalek med polisen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden