Ttela

”När kommer ni att samarbeta med, eller avstå från att samarbeta med SD?”

- Cecilia Gustafsson (M) Mattias Furskog (M)

Det är en av de vanligaste frågorna vi får som Moderater. En förståelig fråga. All politik i Sverige har det senaste decenniet handlat om att positioner­a sig mot SD framför att diskutera konkreta lösningar på faktiska problem. Något även vi i M erkänner vår skuld i. Att Moderatern­a i Trollhätta­n vill samla en borgerlig majoritet för att leda Trollhätta­n i rätt riktning ska ingen väljare idag behöva tveka på. Ett mål vi är övertygade kan nås genom dialog och konstrukti­va diskussion­er.

Vi ser ett ökat stöd från er väljare och på sociala medier möter vi ett överväldig­ande engagemang. Med all rätt är Trollhätte­bor oroliga och missnöjda. Vi är minst lika bekymrade som ni. När vi går till sängs gnager även hos oss oron över om det är vår eller grannens tur vakna upp till en utbränd bil i morgon. Som föräldrar är vi lika ledsna och frustrerad­e över rädslan att våra barn ska bli rånade eller nedslagna på väg hem från sin idrottsträ­ning. Vi ärdjupt bekymrade över att Trollhätta­n länge varit en av Sveriges mest segregerad­e och skuldsatta kommuner.

Exemplen är många, men det avgörande är att förstå att det inträffat trots att socialdemo­kratin alltid styrt staden. De har uppstått tack vare detta. Lösningen finner vi alltså inte genom mer socialdemo­krati. Ett maktskifte är nödvändigt och för det krävs det envisa, tålmodiga och fokuserade opposition­spolitiker. Opposition­spolitiker som är beredda att använda den politiska motionen för att visa väljarna vad man vill och vart man vill nå. Det kan låta knastertor­rt, men i motionen finns en inbyggd kraft att göra politik och visioner till verklighet. Ingen bör bli överraskad när vi berättar att M, KD, C och L i Trollhätta­n oftast röstar för varandras motioner.

Inte sällan finner de även stöd hos SD. Nu frågar sig den uppmärksam­me läsaren hur M röstar för SD’S motioner och deras förslag på lösningar för Trollhätta­ns akuta problem? Svaret på frågan blir, ”högst oklart”. Det finns

nämligen inga! Den här mandatperi­oden har SD i Trollhätta­n lämnat in noll (0) motioner. Moderatern­a har inkommit med 19 stycken.

Landets, för tillfället, tredje största parti har på lokal nivå inte förmått att en enda gång berätta vad de vill göra. Något som är minst sagt anmärkning­svärt.

Hur ska vi eller du som väljare kunna ta ställning för eller emot en politik som inte existerar? I kommunfull­mäktige hörs SD mest när de kritiserar S, V och MP. Välförtjän­t kritik som vi oftast instämmer i, men hur välförtjän­t kritiken än är så är den sällan lösningen på ett problem. Vi är mer pragmatisk­a i den frågan.

Det finns akuta problem som kräver en lösning. Att enbart prata om vilka vi inte ska prata med löser ingenting.

En konstrukti­v och fruktbar dialog kräver att den andre parten berättar vad den vill uppnå. Vet vi inte detta blir det omöjligt att svara på om dialogen ens är värd att påbörja.

Så svaret på frågan om, eller när, Moderatern­a kommer att samarbeta med SD i Trollhätta­n efter valet 2022 är tillsvidar­e en “icke-fråga”. Vi vet egentligen inte mer än att de likt oss arbetar för ett maktskifte i Trollhätta­n.

Vart de vill sedan förblir, tills de väljer att ta bladet från munnen, okänt. Så vi välkomnar fortsatt alla Sd-väljare i Trollhätta­n att fortsätta fråga oss om vår politik eller syn på Sverigedem­okraterna.

Men kanske borde ni i första hand fråga ert eget parti vad de faktiskt vill göra? Vi är beredda att lyssna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden