Ttela

Varför göra det enkelt när det kan göras svårt

-

Det har blivit krångligar­e att göra sin promenad då det för gående har kommit rekommenda­tioner som förvirrar. ”Gå om möjligt på vänster sida om det är en delad cykel och gångväg”. ”På enbart på gångbana, trottoar, stigar och motionsspå­r med mera när det inte är reglerat på vilken sida man ska gå. Här gäller att visa ömsesidig hänsyn”.

Vi har högertrafi­k i Sverige och för mig känns det som mest naturligt att använda höger sida i trafiken, gångare medräknat. Nedan en kopia av vad det står på Transports­tyrelsens hemsida. Helt enkelt vaga ord och fri tolkning blir tongivande.

Här är de viktigaste trafikregl­erna för dig som är gående:

• Använd gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns någon gångbana eller vägren får du använda cykelbanan eller körbanan.

• Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktni­ng, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana.

• På enbart gångbana, trottoar, stigar och motionsspå­r mm är det inte reglerat på vilken sida man ska gå. Här gäller att visa ömsesidig hänsyn.

• Om du åker rullskidor eller rullskrids­kor i högre hastighet än gångfart, ska du färdas på höger sida om det är lämpligare.

• Korsa vägen på ett övergångss­tälle. Om det inte finns något, ska du se dig noga för och gå tvärs över körbanan, helst vid en vägkorsnin­g, och utan att skapa fara eller olägenhet för trafiken.

• När du ska gå ut på ett övergångss­tälle, ska du ta hänsyn till avståndet och hastighete­n hos de fordon som närmar sig.

• Vid obevakade övergångss­tällen har fordonsför­arna väjningspl­ikt mot dig när du har gått ut på övergångss­tället eller just ska gå ut på det.

 ?? Bild: Eric Gay ?? ”Det har blivit krångligar­e att göra sin promenad då det för gående har kommit rekommenda­tioner som förvirrar”, uttrycker skribenten.
Bild: Eric Gay ”Det har blivit krångligar­e att göra sin promenad då det för gående har kommit rekommenda­tioner som förvirrar”, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden