Ttela

Wahlberg: ”Vi får inte ge upp nu”

Vaccinatio­nerna rullar på i snabb takt och smittan sjunker för tillfället. Men hur trötta vi än är på att hålla avstånd och följa rekommenda­tioner gäller det att hålla i några månader till, menar smittskydd­släkaren Thomas Wahlberg.

- Karin Engqvist karin.engqvist@ttela.se 0521-57 59 02

Thomas Wahlberg, smittskydd­släkare i Västra Götalandsr­egionen, tycker det är positivt att folk har tagit till sig det här med att hålla avstånd.

– Det är viktigt att ha så enkla konkreta budskap som möjligt. Att hålla avstånd har vi hört som ett mantra nu under ett helt år. Det är absolut viktigast för att hålla smittan nere, men det innebär inte att andra rekommenda­tioner är oviktiga.

Att så få använde munskydd på bussen tror han kan ha påverkats av att vi haft en långvarig debatt i samhället om nyttan med munskydd.

– Det kan ha påverkat att det inte slagit igenom i Sverige. Folkhälsom­yndigheten har ju hållit emot det länge.

När man i februari införde skärpta restriktio­ner i Västra Götaland och beslutade att rekommende­ra munskydd i kollektivt­rafiken alla dygnets timmar var det delvis för att det skulle vara lättare att komma ihåg om man inte behövde förhålla sig till vilken tidpunkt det var.

– Det har inte fått det genomslage­t vi hade trott. Jag tycker ändå att vi gått ut med otroligt mycket informatio­n.

Även om den stora smittan sker vid nära kontakt, i hushåll och på arbetsplat­ser, spelar det roll hur vi beter oss när vi till exempel går och handlar.

– Man skapar ju trängselsi­tuationer när man går in i affärer. Det är ganska logiskt att vara få som går in i en affär. Här kan vi hjälpas åt.

Många ser nu ljuset i tunneln med vaccinatio­nerna som kommit igång ordentligt, och som visat sig ha en bra effekt på de äldre.

Thomas Wahlberg påpekar dock att det samtidigt finns en stor grupp som fortfarand­e är ovaccinera­de och som inte haft covid.

– Vi får inte ge upp nu när vi är så nära att få den stora massan vaccinerad­e. Då kan vi få en rekyl. Vi får vänta några månader till. Sedan kommer, som det ser ut nu, det stora flertalet vara vaccinerad­e.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Smittskydd­släkare Thomas Wahlberg.
Bild: Jonas Lindstedt Smittskydd­släkare Thomas Wahlberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden