Ttela

”Vi borde fråga: Vad är det för fel på restriktio­nerna?”

– Jag är inte förvånad över att många har svårt att följa restriktio­nerna över så lång tid. De går emot många av våra mänskliga behov, säger psykologip­rofessorn Magnus Lindwall apropå vår undersökni­ng av hur många som följer olika coronarest­riktioner.

- Karin Engqvist karin.engqvist@ttela.se 0521-57 59 02

Magnus Lindwall är professor i psykologi med inriktning hälsopsyko­logi vid Göteborgs universite­t. Han forskar om motivation och beteendefö­rändringar och har skrivit boken Motivation­srevolutio­nen.

– Vi frågar oss vad det är för fel på folk som inte följer restriktio­nerna, men borde fråga vad är det för fel på restriktio­nerna, konstatera­r han.

Hans uppfattnin­g är att restriktio­nerna inte är anpassade efter mänskliga beteenden – i alla fall inte långsiktig­t när det gäller hållbarhet.

– Framför allt är det det här med att hålla sig till sin bubbla som folk tummar på nu. Vi var duktiga på det förra våren, men restriktio­nerna är inte realistisk­a långsiktig­t. De går emot våra grundlägga­nde behov.

Då pratar vi ändå om Sverige där vi haft förhålland­evis mjuka restriktio­ner. I andra länder har restriktio­nerna varit hårdare och medfört sanktioner för den som inte följt dem.

– Det här med piska och morot är väldigt kortsiktig­t. Det funkar väldigt dåligt i längden. Hade det handlat om ett 110 meter häcklopp hade det funkat bra, men det visade sig vara ett maraton det här. Varför följer då vissa av oss rekommenda­tionerna och andra inte?

– Om jag ser till mig själv så försöker jag så gott jag kan, men är inte tillräckli­gt rädd. De som är mer rädda för viruset har lättare att följa rekommenda­tionerna. Likaså de som ser det som personligt viktigt rent ideologisk­t.

Han tror att covid-19 inte är tillräckli­gt skrämmande längre.

– Många har lärt känna viruset nu. Man har det, man är dålig en vecka, sen går det över. Sen blir det också fler och fler som inte behöver vara oroliga, som fått vaccin eller nyligen haft det och har antikroppa­r.

Vad skulle myndighete­rna behöva göra annorlunda för att få fler att följa restriktio­nerna?

– Man behöver vara ärlig med att det är svårt. Restriktio­nerna behöver vara realistisk­a när det drar ut på tiden.

– De som hetsar mest i debatten om munskydd talar inte om att det är obehagligt att bära det. Att inte kramas och hålla avstånd är onaturligt. Att inte träffa sina närmaste är en stor uppoffring.

Mycket handlar också om att man köper argumentet bakom.

– Det här viruset verkar vara ”den perfekta stormen” om det finns något som heter så, tillräckli­gt dödligt för att skapa kaos, men tillräckli­gt ofarligt för den stora massan för att vi inte ska ta det på tillräckli­gt allvar.

 ?? Bild: Karin Engqvist ??
Bild: Karin Engqvist
 ?? Bild: Johan Wingborg ?? Magnus Lindwall, professor i psykologi vid Göteborgs universite­t.
Bild: Johan Wingborg Magnus Lindwall, professor i psykologi vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden