Ttela

Därför döms inte mannen för rån vid Ekaråsen

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En man i 20-årsåldern från Lilla Edet ska ha träffat en annan man vid Ekaråsens idrottspla­ts den 15 februari i år. De blev osams och 20-åringen ska då ha misshandla­t den andre, som han kände sedan tidigare. Sedan försvann han i en stulen bil i hög fart och orsakade en trafikolyc­ka. I bilen fanns den misshandla­des jacka, mobiltelef­on och andra tillhörigh­eter.

Åklagaren ville att mannen skulle dömas för rån, eftersom sakerna ska ha blivit stulna i samband med våld. Den misshandla­de ska ha fått allvarliga skador och också blivit ”slicead” med något vasst.

Men offret var under tingsrätts­förhandlin­garna väldigt oklar och osammanhän­gande och pratade där om en annan namngiven gärningsma­n och att jackan och de andra sakerna blivit kvar i bilen, när de gick ut för att röka, men sedan blev ovänner och att 20-åringen åkte iväg i ilska. Eftersom hans berättelse inte ansågs trovärdig menade tingsrätte­n att bedömninge­n fick göras utifrån annan bevisning, som vittnen och teknisk bevisning.

Blod från offret påträffade­s i den stulna bil som 20-åringen åkte iväg med och på 20-åringens handskar och flera vittnen har sett att det varit just 20-åringen som kört bilen och krockat den in i en stillastån­de bil. Det var dåligt väglag, han stannade inte på polismans tecken, färden gick på smala gator och den höga hastighete­n gjorde att föraren fick sladd och kraschade in i den andra bilen.

Enligt de uppgifter som kommit fram är det med störst sannolikhe­t klarlagt att det är 20-åringen som misshandla­t brottsoffr­et svårt. Men tingsrätte­n bedömer att jackan och de andra tillhörigh­eterna kan ha legat kvar och åkt med i bilen utan att 20-åringen haft uppsåt att stjäla dem.

Därför döms han inte för rån utan för misshandel, bilstöld, vårdslöshe­t i trafik, olovlig körning och rattfyller­i. Han döms också för fyra fall av ringa narkotikab­rott till skyddstill­syn. Domen kan överklagas till hovrätten senast 25 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden