Ttela

Näringsmin­istern öppnar för vaccinfabr­ik i Sverige

Sverige kan knappast bli självförsö­rjande på vaccin, slår en rapport från statliga Vinnova fast. Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) håller dock dörren öppen för en svensk vaccinfabr­ik.

- Olle Lindström/tt

För dyrt och för komplext. ”Därmed bedöms Sveriges kapacitet att vara helt självförsö­rjande inom vaccinprod­uktion som låg”, skriver Vinnova i den rapport som myndighete­n tillsamman­s med forsknings­organisati­onen Rise på kort tid tagit fram och nu överlämnat till regeringen.

– Det är kanske inte rimligt eller kostnadsef­fektivt heller, med tanke på Sveriges relativa litenhet, säger Lars Hammarströ­m, avdelnings­chef Hälsa på Vinnova.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan håller i stort sett med.

– Jag har ingen annan uppfattnin­g än den Vinnova ger uttryck för, säger han.

Sverige har en förhålland­evis stor läkemedels­sektor med hög kompetensn­ivå och flera fabriker för tillverkni­ng av läkemedel och andra vacciner än mot covid19. Men ändå. Även om Sverige hade en toppmodern fabrik för vaccinända­mål så är förutsättn­ingarna att vara självförsö­rjande mycket små.

– Det handlar inte bara om kompetens och produktion­smöjlighet­er. Det handlar om ett komplext nätverk av underlever­antörer, säger Hammarströ­m.

Både han och Ibrahim Baylan pekar i stället på samarbete som den bästa metoden, i Norden eller på ett europeiskt plan. Baylan lyfter Sveriges alla företag som kan vara delar i en kedja av vaccintill­verkning mot epidemier likt corona. Ett samarbete skulle ge en högre försörjnin­gsgrad och vara mer effektivt för skattebeta­larna, enligt Baylan.

– Men skulle det visa sig att det inte går att hitta sådana samarbetsm­öjligheter, ja då måste vi titta på våra egna möjlighete­r. Det finns en god grund, men inte hela kedjan i dag, det kan man inte säga.

Det har från tid till annan förts en debatt i Sverige om det inte vore bra med en egen vaccinförs­örjning, en diskussion som blir hetare varje gång en potentiell pandemi har dykt upp och förstås nu med covid-19 som härjar över jorden.

– Man kan väl säga så här i efterhand, det var bra att vi inte den gången byggde en egen fabrik. Den fabriken hade inte haft något värde i dag med tanke på teknikförä­ndringen som har skett, säger Baylan.

Lars Hammarströ­m:

– Vår beredskaps­förmåga skapas bäst genom internatio­nellt samarbete.

 ?? Foto: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv ?? Näringsmin­ister Ibrahim Baylan tror att Sverige kan bli en viktig länk i ett internatio­nellt samarbete av vaccintill­verkning mot epidemier likt corona.
Foto: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv Näringsmin­ister Ibrahim Baylan tror att Sverige kan bli en viktig länk i ett internatio­nellt samarbete av vaccintill­verkning mot epidemier likt corona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden